Polojasno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Ukrajina poďakovala za zbierku bývalému partizánovi a účastníkovi SNP
Zdielať na

Ukrajina poďakovala za zbierku bývalému partizánovi a účastníkovi SNP

BRATISLAVA / Už takmer 4-milióny 300-tisíc eur dali dokopy slovenskí občania v zbierke "Munícia pre Ukrajinu". Ambasádorom úspešnej akcie je storočný vojnový veterán Otto Šimko. Zástupkyňa vďačných Ukrajincov mu dnes poďakovala aj s darčekom od legendárneho generála Zalužného.

​V centre Bratislavy sa v stredu 5. júna odohrala veľmi milá, i dojímavá udalosť. Ukrajinka Anna-Marija v mene svojej vlasti poďakovala Ottovi Šimkovi za jeho angažovanosť nielen v tejto zbierke. Ako prejav vďaky a úcty za jeho podporné video mu priniesla odmínovanú zem z Charkova so zrnom pšenice, i darček od armády. "Chceli sme vám poďakovať a podarovať vlajku Ukrajiny podpísanú generálom Zalužným, to je jeho podpis pre vás," povedala Anna Marija Romančuk, marketingová riaditeľka Bank Ľviv.

Dojatý storočný muž zase na výmenu podpísal našu vlajku pre hrdinských ukrajinských obrancov. "Churchillovská cesta, že toho agresora treba poraziť a skrotiť, to je jediná možná," povedal Otto šimko, veterán II. svetovej vojny.

Posolstvo muža so silným príbehom

Podľa spoluorganizátora zbierky Fedora Blaščáka bolo pre úspech akcie kľúčové práve posolstvo tohto výnimočného muža - ako autority so silným životným príbehom, ktorý sa dotýka aj vojenstva. "A on to všetko v sebe mal ako bývalý partizán, účastník SNP a zároveň ako človek prenasledovaný mnohými režimami," priblížil Fedor Blaščák, organizátor zbierky. 

To, že Ukrajinci si postoj Otta Šimka a ďalších vyše 67-tisíc slovenských darcov veľmi vážia, potvrdil aj náš kolega Rasťo Striško. Opakovane robil reportáže priamo z brániacej sa Ukrajiny. "Ja som na Ukrajine od vojakov dostal sedem takýchto pátričiek a povedali mi, aby som ich dal nejakým vzácnym ľuďom na Slovensku, takže jednu z tých siedmych by som dal aj vám," povedal Rastislav Striško, reportér TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy