Jasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Auto zrazilo vlčicu. Ochranári zdôrazňujú potrebu chrániť BIO koridory
Zdielať na

Auto zrazilo vlčicu. Ochranári zdôrazňujú potrebu chrániť BIO koridory

STRÁŽOVSKÉ VRCHY / Vlčica, ktorá bola súčasťou Javorníckej svorky uhynula pod kolesami auta. Ochranárov zo Strážovských vrchov tento fakt zarmútil aj pre to, že ju roky pozorovali. Ochranári hovoria o čoraz väčšej potrebe chrániť BIO koridory, ktoré zvieratá vo voľnej prírode využívajú na prechod do bezpečia.

​Ochranárom sa podarilo ju monitorovať

​V Javorníkoch ju prvý krát zaregistrovali pred šiestimi rokmi. Bola súčasťou súdržnej štvorčlennej vlčej rodiny, vyviedla niekoľko mláďat. Uhynula po tom, čo ju pri obci Hvozdnica zrazilo auto. "Nás to určite mrzí, že významná členka rodiny a matka musela takto nečakane odísť," informoval Beňadik Machciník, riaditeľ Správy Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy.

Mala približne osem rokov, bola zdravá, aj keď tento rok sa matkou nestala, minimálne päť krát po sebe mláďatá na svet priviedla. Ochranári jej pohyb monitorovali, pred štyrmi rokmi sa im ju podarilo nakrútiť práve v čase, keď mala mladé. Bola opatrná a rozvážna. Pripravená v prípade nebezpečenstva vĺčatá presťahovať. Jej partner určite neostane sám. "Samec si pravdepodobne bude hľadať partnerku v najbližšej ruji," uviedol Machciník.

Nejde o prvý prípad v javorníkoch

Javorníky sú hraničným pohorím medzi Slovenskom a Moravou. Ochranári v nej evidujú tri vlčie rodiny. Zvieratá využívajú na prechod biokoridory a ich význam je obrovský. "Javorníky sú pohorie s centrálnym hrebeňom s celou sériou bočných hrebienkov a dolín, neduhom posledných rokov je to, že sa tieto obce spájajú do veľkých zastavaných celkov, ktoré sú už pre zvieratá viac-menej nepriechodné, to znamená že im vytvárame bariéru my," povedal Machciník. 

Zvieratá dokážu preplávať rieku, no betónové oplotenia a blízkosť ľudí je pre nich neprekonateľnou prekážkou. Aj vlčica, ktorá zahynula pod kolesami auta bola zrazená v blízkosti biokoridoru Mikšová. "Tento biokoridor má zabezpečovať voľný tok génov medzi pohoriami alebo prvkami systému ekologickej stability," dodal Machciník. Javornícka populácia prišla o člena svorky aj pred rokom. V Kotešovej zrazilo auto mladú vlčicu, ktorá by na svet priviedla tri mláďatá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy