Skoro jasno
23°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Voľby do Európskeho parlamentu: Volebné miestnosti sa začínajú pripravovať
Zdielať na

Voľby do Európskeho parlamentu: Volebné miestnosti sa začínajú pripravovať

BRATISLAVA / Už 8. júna si budeme voliť zástupcov do Európskeho parlamentu. Volebné miestnosti otvoria o 7.00 h a hlas bude možné odovzdať do 22.00 h. Volebné miestnosti sa začínajú pripravovať na úradoch či v priestoroch škôl.

​Už v piatok popoludní (7. júna) sa niektoré triedy v bratislavských stredných školách menili na volebnú miestnosť. Zamestnanci miestnych úradov presúvali nábytky či skladali kartónové urny - aj takto vyzerali prípravy na voľby do európskeho parlamentu. V porovnaní s inými voľbami pribudla na dvere volebných miestností informačná tabuľa v angličtine. "Pri európskych voľbách to je pravidlom, čiže aj označenie volebnej miestnosti a informácie sú v anglickom jazyku," hovorí vedúca úradu organizačných vecí v Petržalke Alžbeta Neuschlová.

​Kto môže voliť?

Vyše 5900 volebných okrskov sa otvorí v sobotu ráno 8. júna o 7.00 h. Hlasovať môže ten, kto dovŕšil 18 rokov. Voliť môže aj občan iného členského štátu Európskej únie. "V týchto voľbách máme až tri možnosti. To znamená volič, ktorý má trvalý pobyt v obci a je slovenským štátnym občanom, tak potrebuje k preukázaniu platný občiansky preukaz. Pokiaľ ide o voliča, štátneho príslušníka iného členského štátu Európskej únie, tak má doklad o pobyte cudzinca, ktorým sa preukazuje. A pokiaľ ide o slovenského štátneho občana, ktorý nemá trvalý pobyt ani na Slovensku a ani v žiadnom členskom štáte Európskej únie, tak sa preukazuje platným cestovným dokladom," hovorí riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra Slovenskej republiky Eva Chmelová.

Slovák, ktorí žije napríklad v Rakúsku, no stále tam nemá trvalý pobyt a má ho stále na Slovensku, môže voliť iba u nás. "Musí prísť na Slovensko, ide do volebnej miestnosti, kde patrí, podľa svojho trvalého pobytu. Mali sme obyvateľa Petržalky, ktorý sa od nás odhlásil a už u nás trvalý pobyt nemá. Presťahoval sa do jedného zo štátov Južnej Ameriky, takže to je ten prípad, že by mal v týchto voľbách voliť s pasom," dodáva Neuschlová.

Volebné miestnosti

Každá volebná miestnosť musí obsahovať urnu pre obálky a nádobu pre nepoužité hlasovacie lístky. Voliči dostanú do rúk dvadsaťtri hlasovacích lístkov, keďže toľko strán kandiduje. Na listine si môžu vybrať z pätnástich kandidátov - to je aj počet, ktorý Slovensko pošle do 720 členného Európskeho parlamentu. "Volič si vyberá jeden hlasovací lístok a môže na ňom zakrúžkovať dvoch kandidátov a nemusí," dodáva Cmelová. "Vo voľbách, v ktorých čakáme nižšiu účasť alebo je jednoduchšie krúžkovanie, dávame nižší počet členov," dopĺňa Neuschlová. Na pokojný priebeh budú dohliadať policajti. Vo volebnej miestnosti je potrebné sa preukázať občianskym preukazom. Zaujímavosťou týchto volieb je, že môžu voliť aj cudzinci.

Oficiálne výsledky

Vo voľbách kandiduje celkovo 23 strán, na listine má jedna strana 15 kandidátov. No zakrúžkovať bude možné len dve mená. "Jeden z nich si volič vyberie, vloží ho do obálky a obálku vloží do hlasovacej schránky. Všetky ostatné neupravené hlasovacie lístky odloží do schránky, ktorá je určená na odpad," povedala Chmelová. Slovensko by malo zastupovať v najbližších piatich rokoch v Európskom parlamente pätnásť poslancov. Volebné miestnosti sa zatvoria na Slovensku o 22.00 h, no výsledky sa hneď nedozvieme. Oficiálne výsledky budú známe v nedeľu (9. júna) po 23.00 h, keď sa zatvoria volebné miestnosti v Taliansku. "Členské štáty nemôžu zverejňovať oficiálne výsledky volieb. Kvôli tomu, aby sa medzi sebou jednotlivo neovplyvňovali," dodáva Chmelová.

Hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na voľbu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku sa dá vybaviť ešte počas 7. júna. Požiadať oň treba osobne na miestnom alebo mestskom úrade v mieste trvalého pobytu. Za voliča to môže urobiť aj splnomocnenec. Pripomeňme, že spolu s hlasovacím preukazom je potrebné vo volebnej miestnosti predložiť aj občiansky preukaz alebo pobytový preukaz občana Európskej únie. S vydaným hlasovacím preukazom sa dá voliť aj v mieste trvalého pobytu, no volič ho musí mať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy