Skoro jasno
31°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Eurovoľby 2024: Ako nahlásiť volebnú korupciu?
Zdielať na

Eurovoľby 2024: Ako nahlásiť volebnú korupciu?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Policajný zbor bude konať v prípade akýchkoľvek podnetov týkajúcich sa narušenia prípravy alebo priebehu volieb ako informovala o tom Polícia Slovenskej republiky na slovom Facebooku. To zahŕňa aj informácie a poznatky o volebnej korupcii alebo korupčnom správaní.

Policajný zbor je pripravený konať

"Do dnešného dňa neevidujeme podnet k narušeniu či priebehu volieb do Európskeho parlamentu. Máme však operatívne informácie v súvislosti s volebnou korupciou, ktorá by mala byť páchaná v marginalizovaných komunitách. Z uvedeného dôvodu budeme preventívne pôsobiť na týchto miestach tak, aby sme zabezpečili bezproblémový priebeh volieb,“ informuje viceprezident Policajného zboru pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič na Facebooku Polície Slovenskej republiky. "Vyzývame, ak máte informácie k porušeniu zákona v súvislosti s eurovoľbami, obráťte sa na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo 158,“ dopĺňa viceprezident Policajného zboru.

​Voľby budú monitorované

"Priebeh volieb bude veľmi dôsledne monitorovaný a akýkoľvek priestupok bude v zmysle zákona riešený. Kupovanie hlasov je trestný čin. Bol by som veľmi nerád, keby sa ktokoľvek z našej komunity dostal do problémov so zákonom – trestné je nielen dávanie, ale aj prijímanie úplatku. Voľme, prosím, slobodne, demokraticky, podľa vlastného vedomia a svedomia," vyhlásil vládny splnomocnenec vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity Alexander Daško.

​Čo je volebná korupcia?

Volebnej korupcie sa dopustí osoba, ktorá priamo alebo cez sprostredkovateľa poskytne, ponúkne alebo sľúbi úplatok voličovi s cieľom ovplyvniť jeho hlasovanie určitým spôsobom, odradiť ho od hlasovania určitým spôsobom, zabrániť mu v hlasovaní, alebo ho odradiť od účasti na voľbách. Taktiež sa to týka osoby, ktorá priamo alebo cez sprostredkovateľa prijme, žiada alebo si nechá sľúbiť úplatok pre seba alebo inú osobu v súvislosti s vykonávaním volebného práva, s cieľom hlasovať určitým spôsobom, nehlasovať určitým spôsobom, nehlasovať vôbec, alebo sa nezúčastniť volieb.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy