Skoro jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Peter Pellegrini sa už onedlho stane šiestym prezidentom Slovenskej republiky
Zdielať na

Peter Pellegrini sa už onedlho stane šiestym prezidentom Slovenskej republiky

BRATISLAVA / Už onedlho sa Peter Pellegrini oficiálne stane šiestym prezidentom v histórii Slovenska. Viac ako dva mesiace po voľbách zloží sľub. Bratislavská Reduta sa na inauguráciu pripravuje už mesiace. Všetko musí byť tip-top, zvlášť po tej poslednej. Časový prestoj vtedy spôsobil, že sme boli na pár minút bez prezidenta.

Prípravy sú v plnom prúde

​Čestná stráž piluje techniku, kancelária národnej rady diskutuje o každom bode programu a všetci si občas na stojanoch požičaných od hudobníkov pripomenú, ako to má vlastne celé vyzerať. Protokol je prísny, budúci prezident dostal na výber iba v drobnostiach. "Išlo to až do veľmi malých detailov, od toho akým perom sa bude podpisovať, kde bude mať svoje veci, akých bude mať hostí," povedal riaditeľ Odboru zahraničných vzťahov a protokolu Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky Peter Vilčák.

V sále budú sedieť poslanci, diplomati, ministri, zástupcovia cirkví, no podľa tradície aj neúspešní kandidáti. Po poslednej inaugurácii a rozruchu, ktorý spôsobil Andrej Danko, sú organizátori v plánoch ešte precíznejší. "Myslím si, že sa nestane to, čo pred piatimi rokmi, keď vzhľadom na dĺžku prejavu bývalého predsedu Národnej rady sme sedem minút nemali prezidenta," dodal Vilčák. "Máme to na minúty naplánované, takže si myslím, že všetko pôjde tak, ako je naplánované, a všetko bude v poriadku," povedal podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Žiga.

Hlava štátu sa vo funkcii vymení 15. júna

Hudbu, výhradne od slovenských autorov, prinesie náš národný orchester. "Je to program, ktorý je pripravený s tým protokolárnym poradím, tak ako je správne," komentoval generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Turner. Celý akt lemujú dve prezidentské fanfáry v podaní Slovenskej filharmónie. Poslednýkrát zaznejú pre Zuzanu Čaputovú a prvýkrát pre Petra Pellegriniho.

Po ceremónii je na námestí pred Redutou pripravená prehliadka ozbrojených síl, potom sa všetci presunú do Dómu svätého Martina na omšu. Formálna časť bude mať svoju bodku priamo v paláci. Nový prezident od neho dostane kľúče, prezrie si čestnú stráž a hostí pozve na obed. Už tradične pôjde o zástupcov istej skupiny obyvateľov, terajšia hlava štátu si pri svojom nástupe vybrala seniorov. Peter Pellegrini svoju voľbu oznámi čoskoro. Menu by prekvapiť nemalo. "Bude vychádzať aj z nejakej slovenskej tradície, no samozrejme s modernými kuchárskymi postupmi," opísal riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Frencien Bauer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy