Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Pozitívne správy pre slovenských pacientov: Komisia schválila ďalšie inovatívne lieky
Zdielať na

Pozitívne správy pre slovenských pacientov: Komisia schválila ďalšie inovatívne lieky

BRATISLAVA / Vďaka novej liekovej reforme vstupujú lieky do systému úhrad oveľa rýchlejším tempom. Pozitívnou správou je, že tí pacienti, ktorí sú indikovaní na lieky z kategorizačného zoznamu liekov, už nie sú odkázaní na uhrádzanie na výnimku a zdravotné poisťovne im hradia lieky z verejného zdravotného poistenia.

Kategorizačná komisia na rezorte zdravotníctva po novom schválila ďalšie inovatívne lieky na liečbu ťažkej hemofílie, melanómu, karcinómu prsníka, ale aj na migrény či ďalšie ochorenia.

Toto je zoznam piatich inovatívnych liekov, ktoré budú do zoznamu zaradené a teda hradené zdravotnou poisťovňou od 1. augusta. Celkovo sa od januára tohto roka do zoznamu kategorizovaných liekov zaradilo vyše 180 liekov.

Dostupnosť liečby pre slovenského pacienta sa výrazne zlepšila

​Podľa analytičky Jany Ježíkovej dopĺňame 10-ročnú medzeru, počas ktorej lieky do nášho systému nevstupovali. "Dostupnosť liečby pre slovenského pacienta sa výrazne zlepšila. Čo sa týka dostupnosti takzvaných inovatívnych liekov, tak máme ich už dostupných 42 percent zo všetkých, ktoré európska lieková agentúra registrovala. V porovnaní s Českou republikou, ktorá má 52 percent," informovala Jana Ježíková, zdravotnícka analytička. 

"Cieľom ministerstva zdravotníctva je, aby sa lieky dostávali k pacientom po procese kategorizácie, kde je preukázaná ich nákladová efektívnosť a stávajú sa dostupnými pre všetkých pacientov, ktorí ich potrebujú," dodal hovorca Ministerstva zdravotníctva SR Andrej Wallner. Hoci slovenské zdravotné poisťovne hodnotia zaradenie nových liekov za pozitívny krok, upozorňujú na finančné dopady. "Len za prvé tri mesiace tohto roku zdravotné poisťovne zaznamenali, že nám iba na lieky a zdravotnícke pomôcky bude chýbať okolo 90 miliónov eur," skonštatovala výkonná riaditeľka Dajana Petríková. 

Pacienti s týmto ochorením často spontánne krvácajú 

Podľa Ježíkovej sú lieky s najväčším dopadom na verejné zdravotné poistenie tri. "Dva sú na onkoochorenie a jeden na hemofíliu. Dokopy ročný finančný dopad by mal byť okolo 60 miliónov eur. Avšak každý takýto liek má uzatvorenú zmluvu o zľave z ceny, my tú zľavu nevieme," objasnila. Inovatívny liek Hemlibra má pomôcť pacientom s vrodeným krvácavým ochorením hemofílie typu A, ktoré je najčastejšou formou ochorenia.

"Pacienti často krvácajú spontánne, najčastejšie ide o krvácanie do kĺbov, ktoré spôsobuje ťažké poškodenie kĺbov. To vedie v mladom veku k invalidizácii pacientov," informovala prednostka kliniky hematológie a transfúziológie UNB Angelika Bátorová. Takémuto pacientovi chýba takzvaný faktor 8, ktorý im musí byť dopĺňaný injekčne každý deň do žíl. Inovatívny liek Hemlibra sa podáva podkožne raz za jeden alebo dva týždne. No nie je vhodný podľa profesorky Angeliky Bátorovej pre každého pacienta. Nie je to totiž liek na liečbu veľkého krvácania alebo na operáciu. 

Liečba je finančne nákladná

Na Slovensku je 565 hemofilikov typu A. Liečba je však finančné nákladná. "Toto považujeme za obrovský úspech a pokrok v liečbe hemofílie. Udrží určitú zrážanlivosť krvi na úrovni 10 percent, čo zabráni spontánnym krvácaniam," vysvetlila Bátorová. Všetky tri zdravotné poisťovne aj napriek unikátnosti lieku podľa analytičky Jany Ježíkovej nesúhlasili s jeho zaradením. "Liek má najväčší dopad na zdroje zdravotných poisťovní," povedala Ježíková. Liek bol podľa jej slov schválený a rozhodnutie ministerstva je konečným. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy