Polojasno
19°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Prebieha boj o dôležité genomické testy. Poisťovne ich nepreplácajú
Zdielať na

Prebieha boj o dôležité genomické testy. Poisťovne ich nepreplácajú

BRATISLAVA / Genomické testy nie sú na Slovensku kategorizované, poisťovne ich nepreplácajú. Sú príliš drahé, preto sú pre mnohých onkologických pacientov nedostupné. Pomohli by najmä pri rakovine prsníka. Viaceré organizácie žiadajú ministerku zdravotníctva, aby to riešila.

"Je veľmi náročné, keď vám doktor potvrdí diagnózu. Nielen pre pacientku samotnú, ale aj pre okolie a pre rodinu," vysvetľuje Dominika Kormanová, predsedníčka OZ Amazonky, ktorá si touto cestou musela prejsť. Rakovinu prsníka jej diagnostikovali ako 32-ročnej. Jej akútna liečba trvala desať mesiacov. Teraz je už šesť rokov od diagnostiky a bojuje za ženy s rovnakým problémom. "Cítim sa zdravá, cítim sa silná. Hoci ten organizmus je teda unavený a cítiť to aj po tých rokoch," hovorí.

Organizácie, ktoré pomáhajú onkologickým pacientom sa rozhodli konať. Liga proti rakovine, Amazonky, Nie rakovine a Onkoinfo zaslali ministerke zdravotníctva otvorený list. V ňom upozorňujú na dôležitosť genomických testov, ktoré sú u nás len na výnimku. A kedže sú príliš drahé, sú pre mnohé pacientky nedostupné.

Počet pacientok rastie

"Cena testov sa pohybuje od 3-tisíc do 4-tisíc eur," uviedla Eva Kováčová, riaditeľka Ligy proti rakovine. Počet takýchto pacientok neustále rastie. Podľa Kováčovej na Slovensku ročne pribúda tri až tri pol tisíc žien s rakovinou prsníka. Veľkou pomocou by im boli práve genomické testy. "Umožňujú zistiť, prečo nádor rastie, či bude rásť, či naozaj sa rakovina vráti, presnejšie určujú diagnostiku nádoru," dodáva.

"Sú dôležité napríklad pri karcinóme prsníka, pri včasnom karcinóme vtedy, aby lekár vedel, či sa jedná o nízkorizikový alebo vysokorizikový typ karcinómu," ozrejmuje odborníčka na zdravotníctvo Jana Ježíková. V prípade nízkorizikového typu sa pacientka chemoterapii môže vyhnúť. Čo je už zaisťovacia liečba.

"Je mnoho pacientiek, ktoré si test uhradili z vlastných nákladov a veľa z nich vyšlo, že nemusia podstúpiť chemoterapiu," tvrdí Dominika, ktorá ju ale podstúpiť musela. "Bolí to organizmus, hlavu a trvá to dlho. Ste vo väčšine prípadov odpojená aj od práce."

Preplácanie genomických testov odporúča aj Inštitút zdravotníckych analýz, ktorý funguje pod rezortom zdravotníctva. "Keď sme sa na to pozerali aj z pohľadu Slovenska, aj z pohľadu iných krajín, tak máme za to, že práve tá druhá oblasť by malo byť niečo, že za jasne stanovených kritérií by malo to pribudnúť do katalógu zdravotných výkonov," tvrdí Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotníckych analýz.

Kvalita života by sa mohla zlepšiť

Odborníci sa zhodujú, že využitie genomických testov môže viesť k zlepšeniu kvality života chorých žien a zároveň eliminovať počet chemoterapií, ktoré sú náročné pre ľudský organizmus, ale aj na financie. Rezort zdravotníctva tvrdí, že tento podnet intenzívne rieši.

"Požiadavku sme konzultovali aj s hlavným odborníkom ministerstva pre klinickú onkológiu. Ministerstvo vníma snahu odbornej verejnosti aj pacientov o zavedenie takýchto testov," uviedlo ministerstvo v stanovisku.

V susednom Česku ich preplácajú už tretí rok. "Ukazuje sa na základe dát, že z tých indikovaných pacientiek, ktoré absolvovali tieto genomické testy, až okolo 50 % potom nemuselo absolvovať chemoterapiu," dodáva Ježíková. "My sme, žiaľ, v situácii, kedy zaostávame za takmer pomaly všetkými európskymi krajinami, čo sa týka dostupnosti liekov."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy