Polojasno
19°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Vláda stabilizuje ekologickú katastrofu. Vyčleňuje na to 1,5 milióna eur
Zdielať na

Vláda stabilizuje ekologickú katastrofu. Vyčleňuje na to 1,5 milióna eur

ROŽŇAVA / ​Vláda po dvoch rokoch toxického zamorenia rieky Slaná pristupuje k stabilizácii ekologickej katastrofy. Na tento účel vyčleňuje jeden a pol milióna eur.

​V okresoch Rožňava, Rimavská Sobota a Revúca je stále vyhlásená mimoriadna situácia pre kontamináciu dočervena zafarbenej rieky. Obyvatelia Gemera už prestávali veriť, že sa v rieke opäť objaví život. Rozhodnutie vlády ich potešilo.

Vláda na svojom včerajšom rokovaní potvrdila, že situácia sa nezlepšila, ale skôr zhoršila. Upozorňujú na to aj miestni aktivisti. "Za jeden deň vytečie do rieky asi osem kg arzénu, čo je smrteľná dávka pre 80-tisíc ľudí," vysvetľuje aktivista MUDr. Tibor Varga.

Zvýšil sa aj výtok kontaminovaných vôd z bane do rieky z pôvodných dvoch litrov za sekundu až na päť. Jeden a pol milióna eur majú stáť záchranné práce v podzemí i na povrchu.

"Cieľom navrhovaných riešení je najmä zníženie vytekania kontaminovaných banských vôd tak, aby sa zabránilo ďalším environmentálnym škodám a zabezpečila sa dlhodobá stabilita banského diela," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH SR) v písomnom stanovisku.

Akútne body

Banské práce by sa podľa rezortu hospodárstva mali začať už v lete a pozostávajú zo 16 bodov. Sedem z nich je akútnych. "Pre izoláciu prítokov vôd, obmedzenie rastúceho výtoku týchto vôd a zregulovanie odvodňovacej sústavy s úpravou odtokového kanála, so zabezpečením v podzemí," pokračouje ministerstvo.

"Banské záchranné práce sú určite na mieste, avšak bude treba určite realizovať aj výstavbu úpravne vody, poprípade sedimentačných nádrží," hovorí Varga.

Práve bez úpravne podľa aktivistov banská voda určite nedosiahne predpísané parametre. "Toxíny naďalej aj po týchto záchranných prácach budú vytekať do rieky, akurát to bude v menšom množstve," dodáva Varga.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy