Jasno
20°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Na známom hraničnom priechode chystajú novinku. Cestujúcich čakajú obmedzenia
Zdielať na

Na známom hraničnom priechode chystajú novinku. Cestujúcich čakajú obmedzenia

UBĽA / ​Štyri odtlačky prstov a žiadna pečiatka v pase. Na známom hraničnom priechode chystajú veľké zmeny. Biometria tváre a odtlačky čoskoro nahradia u príslušníkov tretích krajín doterajšie pečiatky.

Pre stavebné práce sa budú musieť cestujúci pripraviť na viacero obmedzení aj dlhšie čakacie doby. Čakajú ich zmeny na hraničnom priechode už od pondelka 10. júna. Dôvodom je zavedenie nového informačného systému.

"Ide o nový celoeurópsky informačný systém snímania biometrie tváre a štyroch odtlačkov prstov u štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorým sa nahradí súčasné manuálne označovanie cestovných pasov odtlačkom pečiatky," vysvetlila Jana Nimrichterová, hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach.

Čakacie doby sa môžu zvýšiť

Vodiči budú potrebovať viac času aj trpezlivosti. Finančná správa totiž upozorňuje, že pre stavebné práce sa môžu čakacie doby zvýšiť. Funkčný jazdný pruh vozovky pre vstup na územie Slovenska a rovnako aj výstup, bude vyznačený dočasným dopravným značením.

"Vodičov, cyklistov a peších cestujúcich žiadame o zvýšenú pozornosť pri prestupe štátnej hranice a dodržiavanie dočasného dopravného značenia a pokynov službukonajúcich príslušníkov," dodala hovorkyňa.

Náklady predstavujú približne 900-tisíc eur. Práce plánujú ukončiť začiatkom budúceho roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy