Jasno
22°
Bratislava
Melánia
30.6.2024
Chystáte sa na dovolenku? Tieto praktické rady vám môžu pomôcť
Zdielať na

Chystáte sa na dovolenku? Tieto praktické rady vám môžu pomôcť

BRATISLAVA / ​S blížiacou sa letnou dovolenkovou sezónou sa určite zíde zopár dobrých praktických rád. Napríklad aj o tom, aké doklady potrebujete do obľúbených zahraničných destinácií. Poradíme aj to, čo robiť, keď ich stratíte alebo vám ich ukradnú.

Medzi obľúbené dovolenkové miesta Slovákov patria napríklad Chorvátsko, Turecko, Egypt, Bulharsko, Čierna Hora, Španielsko či Grécko. Do všetkých krajín Európskej únie nám aj s deťmi stačí cestovať len s občianskym preukazom. Platí to ale napríklad aj pre Čiernu Horu, ktorá nepatrí medzi členské štáty.

"Občanom odporúčame v prípade ak cestujú do krajín Schengenského priestoru alebo do niektorých vybraných európskych krajín, aby na cestovanie využili občiansky preukaz. Čo sa týka vydávania OP, je to lacnejšie a rýchlejšie. Na cestovanie môžu využívať OP aj deti, len je potrebné mať občiansky preukaz s fotkou," ozrejmil Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR.

Na druhú stranu, do obľúbeného Turecka a Egypta sa dostanete len s pasom. Ten musí byť po dovolenke v Egypte platný ešte ďalších šesť mesiacov . Po prílete do krajiny si musíte na letisku kúpiť víza za 25 dolárov, ktoré viete vybaviť aj elektronicky. Čo sa týka dovoleniek, Slovensko už niekoľko rokov nemá vízovú povinnosť s Tureckom a po prílete do krajiny dostanete do pasu len vstupnú pečiatku. Myslíte na to, že v pase musí byť aj dostatok voľného miesta, teda minimálne dve čisté voľné strany pre vstupné a výstupné pečiatky hraničnej a pasovej kontroly.

Ako konať pri strate alebo krádeži dokladov?

Pri ceste do zahraničia sa nám môže stať aj nepríjemnosť v podobe straty alebo krádeži dokladov. Hneď, ako to zistíte, musíte to nahlásiť na príslušnom policajnom oddelení. V momente nahlásenia je občiansky aj pas neplatný a nemôžete ho ďalej používať, ani v prípade ak ho neskôr nájdete.

Na príslušnom útvare Policajného zboru alebo na zastupiteľskom úrade vám bude vydané potvrdenie o občianskom preukaze, pase, ktoré dočasne slúži ako náhrada dokladu a zároveň sa predkladá na vyhotovenie nového občianskeho preukazu, vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zahraničných vecí Beatrice Szabóová.

Na dovolenkách sa však často prihodí aj nepríjemnosť na cestách v podobe škodovej udalosti alebo nehody. V prípade dopravnej nehody v zahraničí odporúčame postupovať podľa právnych predpisov platných v danej krajine a zároveň odporúčame kontaktovať tiež bez meškania svoju poisťovňu, dodala Szabóová.

Dôležité je mať potrebné doklady aj pre dieťa, ak s ním cestuje rodič do zahraničia sám, prípadne starí rodičia alebo iní rodinní príslušníci. Od druhého rodiča musí mať notársky overené potvrdenie v anglickom jazyku o povolení cestovať. Tak isto je tento dokument potrebný v prípade, ak má rodič iné priezvisko ako dieťa.

Pred dovolenkou je dobré si zistiť miestne zvyky a tradície, prípadne či je povolené si ako suvenír zobrať z pláže trochu piesku alebo malú mušľu. V niektorých krajinách je to zakázané a okrem vysokej pokuty hrozí aj väzenie. Preto si netreba zbytočne dovolenku komplikovať a radšej sa na ňu poriadne pripraviť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy