Oblačno
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
V jedálni nemocnice sa 20 rokov bojovalo s plesňou. Teraz našli finálne riešenie
Zdielať na

V jedálni nemocnice sa 20 rokov bojovalo s plesňou. Teraz našli finálne riešenie

TRENČÍN / Trenčianska župa investovala za posledných desať rokov do svojich troch nemocníc viac ako 60 miliónov eur. Všetky pritom neustále vykazujú stratu. Najhoršie je na tom bojnická nemocnica. Napriek tomu rozbehli rekonštrukciu kuchyne.

​Steny a stropy boli samá pleseň, tak vyzerala v kuchyňa v bojnickej nemocnici v máji 2021. Denne tu pritom varili jedlo pre okolo 700 pacientov, lekárov a ďalších zdravotníkov. "Technológia, ktorá zabezpečovala odvetrávanie kuchyne už nevyhovovala. V zimnom období sa hromadili pary, steny boli neustále vlhké, na stenách vznikala pleseň," povedal Peter Glatz, riaditeľ nemocnice Bojnice.

"Sme dávali záväzné pokyny, ktoré oni síce riešili. Prevádzkovateľ to omaľoval a za niekoľko dní pleseň bola naspäť," reagovala Zuzana Tornócziová, riaditeľka, regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bojnice. V nemocnici sa s týmto problémom borili viac ako 20 rokov.

Plesne na stenách budú minulosťou. Kuchyňa prechádza kompletnou rekonštrukciou. "Zmluva je podpísaná na takmer 3,3 milióna eur. Všetky financie bude hradiť Trenčianska župa zo svojho rozpočtu. Vybavenie sa odhaduje na niečo cez 2,5 milióna eur," tvrdí Jaroslav Baška, predseda trenčianskeho samosprávneho kraja. "Strava každému pacientovi príde v uzavretom tablete a bude distribuovaná vo vyhrievaných vozíkoch," informoval Glatz.

​Kompletná rekonštrukcia prebieha na viacerých oddeleniach v celej nemocnici. "Za posledných 10 rokov investoval Trenčiansky samosprávny kraj 25 miliónov eur," uviedol Glatz. V nemocnici vybudovali nové operačné sály. Do používania dali na zelenej lúke postavený urgentný príjem. Najnovšie zrekonštruovali oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ďalšie investície si však podľa jej predsedu župa už nebude môcť dovoliť. "Táto nemocnica po dvoch oddlženiach vo výške viac, ako 48 miliónov robí ďalšie sekery. A tá sekera koncom roka 2023 bola cez 22 miliónov eur," dodal Baška.

Poslanci trenčianskej župy momentálne riešia, čo bude s bojnickou nemocnicou, ktorá naďalej poskytuje zdravotnú starostlivosť pre viac ako 200-tisíc pacientov. "Nemocnice sa predávať nebudú. Jedno z riešení je prenájom nemocníc," dodal Baška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy