Skoro jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
SaS navrhuje zjednodušiť brigády pre 15-ročných a odstrániť tak zbytočnú byrokraciu
Zdielať na

SaS navrhuje zjednodušiť brigády pre 15-ročných a odstrániť tak zbytočnú byrokraciu

BRATISLAVA / Za dverami sú prázdniny a tak si tisícky študentov v tomto období hľadajú brigády. Zamestnávatelia napriek tomu dlhodobo bojujú s nedostatkom brigádnikov. Veľký dopyt je stále v gastro-sektore a v cestovnom ruchu. Študenti aj zamestnávatelia môžu aj v tomto roku ušetriť desiatky eur na odvodoch.

​Nedostatok brigádnikov

Brigáda napríklad na kúpalisku sa javí ako práca snov, napriek tomu v Komárne musia hľadať plavčíkov. Šichta začína uprataním bazéna a potom dohľad nad rekreantmi. Pred tým musia absolvovať kurz, ktorý stojí zhruba 200 eur, ale polovicu zaplatí zamestnávateľ, a je platný dva roky. Toto ale nie je hlavný dôvod nezáujmu. "Veľmi ťažko sa zháňajú brigádnici, bohužiaľ, detičky nechcú pracovať, detičky chcú zarábať," komentuje situáciu vedúca Termálneho kúpaliska v Komárne Magdaléna Vörösová.

V reštauráciách a kaviarňach sa spoliehajú najmä na osvedčených brigádnikov, ktorí sa im každé leto vracajú. Tých už netreba zaúčať a vedia čo ich čaká. "Stále sa hlási menej brigádnikov ako pred piatimi alebo šiestimi rokmi. Teoreticky nepotrebuje nič vedieť, my ho všetko naučíme," hovorí majiteľ reštaurácie v Komárne Marek Hluško. Zamestnávateľ brigádnika prihlási do sociálnej poisťovne. "Normálne brigádnická zmluva, kebyže boli nižšie odvody, tak by dostali aj vyšší plat," dopĺňa Hluško.

Ušetrí brigádnik aj zamestnávateľ.

"Študent, ktorý brigáduje, môže podpísať u zamestnávateľa vyhlásenie, čím si uplatní nezdaniteľnú časť pre daňovníka. Pre tento rok je táto suma vo výške 470 eur. Zamestnávateľ mu tak nebude zrážať žiadnu dať z príjmov," hovorí odborníčka na dane Alica Oravcová. Aj v tomto roku si brigádnici môžu uplatniť odvodovú úľavu a to do výšky 200 eur. Podmienkou ale je, aby to študent svojmu zamestnávateľovi oznámil a vyplnil formulár.

"Ak niekto zarobí 600 eur na 200 eur si uplatní odvodovú úľavu a zvyšných 400 eur bude riadne zúčtovaných." hovorí hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Ak študent zarobí 200 eur, do sociálnej poisťovne zaplatí odvody za takmer 60 eur. Ak si uplatní úľavu, odvody budú do výšky dvoch eur. "Pokiaľ brigádnik má viacero príjmov a síce brigáduje u viacerých zamestnávateľov, je možné si uplatniť odvodovú úľavu len u jedného z nich," dodáva Kontúr.

Ak niekto zarobí 400 eur, do sociálnej poisťovne posiela zamestnávateľ takmer 120 eur. No pri uplatnení odvodovej odpočítateľnej položky už len asi 60 eur. "Študenti, ktorí ukončili desaťročnú povinnú školskú dochádzku, môžu brigádovať od tohto leta." dodáva Oravcová. Dnes je možné, aby študentov mladších ako šestnásť rokov prijalo na ľahšiu brigádu, pričom úrady majú zo zákona povinnosť posúdiť či ide naozaj o nenáročnú prácu. SAS to chce zmeniť.

Chcú odstrániť zbytočnú byrokraciu

Opozičná SaS chce zjednodušiť letné brigády pre 15-ročných ľudí a odstrániť zbytočnú byrokraciu. Pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce by mal odstrániť potrebu na povolenie zamestnania od inšpektorátu práce. Vo štvrtok 13. júna o tom na tlačovej konferencii informoval predseda SaS Branislav Gröhling a poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marián Viskupič. "Chceme mladým ľuďom pomôcť so získavaním zručností, pracovných skúseností aj s privyrobením si napríklad už teraz v lete, keď ukončia základnú školu a majú nastúpiť na strednú. Aj kvôli tomu prinášame pozmeňujúci návrh k Zákonníku práce, ktorý zjednoduší brigády pre 15-ročných. Našim návrhom povoľujeme brigády pre 15-ročných bez zbytočnej byrokracie pre zamestnávateľa, ale aj pre mladého človeka," povedal Gröhling.

Povinná školská dochádzka

Viskupič doplnil, že v súčasnosti je možné zamestnať mladých ľudí až po skončení povinnej školskej dochádzky, teda od 16 rokov. Absolventi základnej školy však majú zvyčajne len 15 rokov a do 31. augusta im trvá aj povinná školská dochádzka. Podľa Viskupiča je možné aj teraz zamestnať mladších ľudí ako 16 rokov na takzvané ľahké práce. Na ich zamestnanie je však nutné individuálne posúdenie a povolenie od inšpektorátu práce. "Je to proste byrokracia, do ktorej sa žiadny zamestnávateľ nepustí. V našom návrhu teda odbúravame toto povolenie a niektoré práce automaticky označujeme ako takzvanú ľahkú prácu bez povolenia inšpektorátu práce, čiže odstraňujeme potrebu povolenia inšpektorátu práce," dodal poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Marián Viskupič.

Pomôcť by sa tým malo aj štátu

Ľahké práce sú podľa Viskupiča tie, ktoré majú nízku mieru hlučnosti, nízku mieru fyzickej a psychickej záťaže, umelého žiarenia, nízku mieru vystavenia nebezpečným látkam, nízke vystavenie teplu či chladu. Zároveň priblížil, že toto opatrenie pomôže nielen mladým 15-ročným ľuďom a zamestnávateľom, ale aj štátu a podnikateľskej sfére. "Je to zákon, ktorý uľahčí brigády mladým, uľahčí ich zároveň aj ich zamestnávateľom. Štát to nebude stáť nič, naopak, štát ešte bude na tom profitovať," uzavrel. Spomínaný návrh ale musí schváliť parlament. Ministerstvo práce ho nateraz odmietlo komentovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy