Zatiahnuté
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Obnova kaštieľa v Rusovciach: Podarí sa to tejto vláde?
Zdielať na

Obnova kaštieľa v Rusovciach: Podarí sa to tejto vláde?

RUSOVCE / Vláda spúšťa rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach. Už o päť rokov by sme mohli mať na Slovensku dominantu, ktorá podľa vlády môže konkurovať Lednicko-valtickému areálu, či dokonca priamo Versailles. Odborník na cestovný ruch hovorí, že o tento typ pamiatok majú na Slovensku zahraniční turisti veľký záujem. Kaštieľ by však v prvom rade mal slúžiť na reprezentatívne účely. Otázne ale je, či sa rekonštrukciu tentoraz podarí dotiahnuť do zdarného konca. Od vlád o nej totiž počúvame niekoľko desaťročí. Radí sa tak k nekonečným príbehom hlavného mesta ako je aj nemocnica Rázsochy, či neslávne známa Hirošima v Ružinove.

Desaťročia chátra

"Pomník politickej neschopnosti a alibizmu," povedal o kaštieli v Rusovciach vedúci Úradu vlády Slovenskej republiky Juraj Gedra. Ten chátra posledné desaťročia, hoci sa mnohé vlády bili do hrude, že práve tá ich z neho spraví kultúrny skvost. Nevyšlo to v 2008, ani v dvanástom. Posledný pokus o rekonštrukciu a priľahlého areálu bol ešte v roku 2018. Za vlády Igora Matoviča, teda o niečo neskôr, to ale stroskotalo na výhercovi súťaže.

V roku 2024 sa o to vláda snaží opäť. "Ako má Paríž svoj Versailles, nech má aj Bratislava svoje Rusovce," doplnil Gedra. Novogotický kaštieľ v Rusovciach však posledné roky postupne chátra. Na stenách je vidno pleseň, zničené sú podlahy, aj ozdobné stropy. Niektoré poschodia sa úplne prepadli. Zub času a odkladanie opráv, či inflácia sa podpísali aj na cene za rekonštrukciu. "Najdrahšie je vždy neurobený projekt," vyjadril sa podpredseda vlády a minister obrany Slovenskej republiky Robert Kaliňák.

Projekt sa zrealizovať nedal

"Predbežná hodnota zákazky bola 85 miliónov eur a výsledná suma bola 105 miliónov eur. Čiže tam vidíte 20 miliónové predraženie," vyjadril sa Gedra. Bývalá vláda sa ale bráni, že projekt, ako ho vtedy dostala do rúk, sa zrealizovať nedal a musela ho prekopať od základov, a to práce spomalilo. Július Jakab dokonca prirovnal pôvodne vizualizácie k zlej počítačovej hre. "Celá táto súťaž bola postavená na nepodarených základoch, zlých vizualizáciách a aj na nekvalitnom vyhodnotení," doplnil poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Július Jakab.

Vizualizácie medzičasom dostali upgrade, o pár dní sa podpíše zmluva so zhotoviteľom a už o niekoľko týždňov sa má začať so stavebnými prácami. Všetko samozrejme pod prísnym dohľadom pamiatkového úradu, ktorý na mieste bude vykonávať kontroly. "Úpravy nesmú rušivo zasahovať do pôvodných a hodnotných súčastí. Keď príde nejaký hodnotný nález, ktorý sa zistí v procese a je nutné ho reštaurovať alebo ďalej doskúmať, tak ten sa potom ďalej rieši," vyjadrila sa k celej situácií odborná radkyňa z Krajského pamiatkového úradu v Bratislave Natália Ferusová. Inak povedané, areál musí vyzerať autenticky. Čo je kľúčové aj podľa odborníka na cestovný ruch, aby kaštieľ pritiahol turistov.

Areál bude prístupný verejnosti

"Väčšina ľudí, ktorí cestujú práve za takýmito pamiatkami sú svojim spôsobom aj odborníci, majú skúsenosti a vedia, čo chcú na danom mieste navštíviť a aby to korešpondovalo s históriou," povedal prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárii Roman Berkes. Vláda sa totiž rozhodla, že celý areál sprístupní aj pre verejnosť. Hoci hlavná funkcia kaštieľa bude stále reprezentatívna.

"To je tá nekomerčná, čo bude slúžiť vyslovene najvyššej úrovni úradu vlády a všetkým ústavným činiteľom," dodal Gedra. Park a priestory čeľadníka budú ale slúžiť všetkým. Na tomto mieste za mnou vzniknú komerčné priestory. Bude tu napríklad aj kaviareň, ale aj miestnosti, kde sa budú môcť návštevníci ubytovať. Na prízemí čeľadníka by malo sídliť aj komunitné centrum. Revitalizáciou taktiež prejde anglický park. Vzniknúť by tam mala oddychová zóna pre širokú verejnosť. "Tak ako radi chodia občania Slovenskej republiky na výlety do Valtíc. Myslím, že kaštieľ Rusovce si nájde svojich fanúšikov," dodal Kaliňák. A nebudú to zrejme len domáci, ale aj zahraniční turisti. "Kaštiele, zámky, rôzne iné historické budovy. Práve tieto by chceli spoznávať," doplnil Berkes. Ak všetko pôjde dobre, tak areál ale aj samotný kaštieľ by mali byť zrekonštruované v roku 2029.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy