Jasno
29°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Päť rokov v úrade prezidentky: Dôležité momenty vlády Zuzany Čaputovej
Zdielať na

Päť rokov v úrade prezidentky: Dôležité momenty vlády Zuzany Čaputovej

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Počas jej päťročného pôsobenia prezidentka Zuzana Čaputová podpísala 699 zákonov, absolvovala 66 zahraničných ciest a prijala na Slovensku 38 zahraničných partnerov. Na domácej pôde uskutočnila 602 ciest a stretnutí, udelila 142 vyznamenaní a poskytla 29 milostí. Okrem toho podala 16 podaní na Ústavný súd a vykonala 253 menovaní sudcov, 428 profesorov a 48 ministrov

​Prvá žena v prezidentskom úrade

Zvolenie Zuzany Čaputovej ako prvej ženy v úrade prezidentky bolo považované za významný úspech pre Slovensko. Odborníci vtedy Slovensko sledovali ako predstaviteľa moderného a inovatívneho štátu. Po nastúpení do funkcie prezidentky, Zuzana Čaputová zdôraznila, že chce priniesť odbornosť, cit a zdravý aktivizmus. Jej slová odrážali tón aj jej predvolebnej kampane: „Ponúkam odbornosť, cit a zdravý aktivistický záujem. Ponúkam teda rozum, srdce a ruky. Neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť občanom, obyvateľom, Slovensku.“

Pandémia, nezhody a krízy

Krátke obdobie po nástupe do úradu prezidentky bolo poznačené vypuknutím pandémie koronavírusu. Prvý prípad nákazy bol na Slovenku zaznamenaný začiatkom marca 2020, tesne po parlamentných voľbách, ktoré vyhralo hnutie OĽANO. Okrem ekonomickej a energetické krízy priniesol rok 2022 aj globálny konflikt. Dňa 24. februára 2022 Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Zatiaľ čo podporovala odborníkov počas krízy, dostal sa pod kritiku jej prejav počas celoplošného testovania.

​Stretnutia s významnými osobnosťami

Zuzana Čaputová sa stretla s mnohými významnými politikmi a svetovými lídrami. Získala niekoľko medzinárodných ocenení a zahraničných štátnych vyznamenaní. Jej cieľom bolo dlhodobé posilňovanie partnerstiev a spojenectiev Slovenska vo svete. Prezidentka Zuzana Čaputová sa 13. septembra 2021 stretla v Prezidentskom paláci aj s pápežom Františkom. Svätý Otec pricestoval na Slovensko po osemnástich rokoch.

Päť premiérov za päť rokov a úradnícka vláda

​Počet premiérov a vlád sa stane ďalším prvenstvom, ktoré patrí Zuzane Čaputovej. Keď nastúpila do funkcie prezidentky, premiérom bol Peter Pellegrini, ktorý nahradil Roberta Fica. Ten podal demisiu po tragických udalostiach spojených s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Vo voľbách v roku 2020 sa k moci dostalo hnutie OĽANO a premiérom sa stal Igor Matovič, ktorý čelil pandémii od svojho nástupu do úradu. Jeho vláda sa stretávala s častými konfliktmi, ktoré neunikli pozornosti verejnosti. Ďalším premiérom sa stal Eduard Heger a jeho vláda padla v decembri 2022. Prezidentka v polovici mája 2023 rozhodla vymenovať úradnícku vládu vedenú Ľudovítom Ódorom.

​Najvyššie štátne vyznamenania

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa 10. mája 2024 počas rozlúčkovej návštevy Ukrajiny stretla v Kyjeve s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Poďakovala mu za vzájomné priateľstvo a spoluprácu. Po schôdzke si Čaputová prebrala z rúk Zelenského najvyššie ukrajinské štátne vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho 1. stupňa. Čaputová pripomenula, že za uplynulých päť rokov v prezidentskom úrade navštívila Kyjev štyrikrát. "Naše prezidentské mandáty i politické príbehy sa začali približne v rovnakej dobe. Za ten čas sme mali možnosť sa zblížiť, veľa sa rozprávať a vzájomne sa počúvať. Zo vzťahu oficiálneho sa stal priateľský a ja som za to vďačná," uviedla prezidentka.​

Slovenská prezidentka si len nedávno na Pražskom hrade prevzala z rúk českého prezidenta Petra Pavla aj najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva občianskej skupiny I. triedy, a to za obzvlášť vynikajúce zásluhy v prospech ČR. Slovenská prezidentka sa podľa Pražského hradu počas svojho mandátu zaslúžila o upevnenie vzťahov medzi našimi krajinami a v rámci ich rozvoja aktívne prispievala k posilňovaniu hodnôt demokracie, slobody a ľudských práv v oboch krajinách, aj v širšom európskom priestore. Čaputová podľa Pavla napĺňa všetky rysy, ktoré by hlava štátu demokratickej krajiny mala mať. "Sú to ľudskosť, ústretovosť, vľúdnosť, snaha porozumieť ľuďom a načúvať im a aj veľká zodpovednosť za rolu, ktorú plníte," povedal český prezident, podľa ktorého bola slovenská prezidentka vzorom aj pre iných štátnikov.

​Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa po skončení mandátu chce venovať oblasti vzdelávania a mieni pôsobiť v akademickej sfére.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy