Oblačno
30°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Zrušenie rady pre štátnu službu: Opozícia s návrhom nesúhlasí
Zdielať na

Zrušenie rady pre štátnu službu: Opozícia s návrhom nesúhlasí

BRATISLAVA / Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky včerajší rokovací deň ukončili bodom vládnej novely zákona o krajinnom plánovaní. Návrh v pléne predstavil minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Rokovanie o kompetenčnom návrhu

Ide o zákon, ktorý presadzuje vláda a má v sebe aj jeden pozmeňujúci návrh, a to zrušenie rady pre štátnu službu. Tá má dohliadať na dodržiavanie etických princípov a zároveň práv zamestnancov v štátnej službe. Vláda sa rozhodla túto radu zrušiť a argumentuje konsolidovaním verejných financií, teda ušetrením viac než pol milióna eur ročne. Zároveň však Úrad vlády hovorí, že dokáže suplovať tie funkcie, ktoré rada vykonáva vo vlastnej réžii. Na druhú stranu opozícia hovorí, že to je iba ďalšia snaha rušiť nepohodlné inštitúcie, znížiť transparentnosť a teda dodržiavanie nejakých etických princípov v štátnej službe. A následnú možnosť vymieňať kádre podľa ľubovôle. Hlasovať sa bude na budúci týždeň.

Rokuje sa o opozičných návrhoch

Tie z povahy veci, majú veľmi malú šancu prejsť. Čo by teda opozícia priniesla, ak by bola vo vláde? Progresívne Slovensko navrhuje zmeniť Trestný zákon a zaviesť vyššie trestné sadzby z osobitného motívu, ak je adresátom trestného činu povedzme z nenávisti novinár alebo niekto z tretieho sektora. Zároveň prinášajú zákon o environmentálnych záťažiach, aby majiteľ, ktorému štát prispeje na odstránenie záťaží, to nejakým spôsobom kompenzoval, keďže sa mu zvýši hodnota majetku. Rokoval sa aj návrh Richarda Vašečku a Anny Záborskej o výchove a vzdelávaní. Ktorý hovorí o tom, že v prípade, ak sa bude vaše dieťa učiť v škole o sexuálnej výchove, bude podmienkou informovaný súhlas rodiča.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy