Jasno
28°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Zmeny v cene palív: Budeme toto leto tankovať výhodnejšie?
Zdielať na

Zmeny v cene palív: Budeme toto leto tankovať výhodnejšie?

BRATISLAVA / Tankovať budeme môcť lacnejší benzín aj naftu. Okrem toho, prvý raz za tri roky klesli aj ceny za bývanie a za energie. Medziročná inflácia u nás ale napriek tomu po prvýkrát za viac ako rok zrýchlila. Ceny potravín a nealkoholických nápojov opäť vzrástli. Na letné dovolenky však pocestujeme lacnejšie.

​Inflácia v medziročnom porovnaní dosiahla v máji 2,2 percenta

Vyššie ceny ako pred rokom boli v 10 z 12 odborov, teda výdavkových skupín domácností. Výraznejší tlmiaci účinok na rast cien malo zlacňovanie v odbore doprava, kde ceny pohonných hmôt v tomto roku opätovne klesli, a týka sa to benzínu a aj motorovej nafty. "Benzín 95 a motorová nafta zlacňovali piaty týždeň za sebou. Cena nafty dosiahla najnižšiu hodnotu za posledných 11 mesiacov," informovala hovorkyňa Štatistického úradu Slovenskej republiky Jana Morháčová.

"Ceny benzínu klesli pod míľnik 1,60 eur, sú najnižšie od konca januára tohto roku a cena motorovej nafty dokonca spadla pod 1,50 eur a je najnižšia od konca júla minulého roka," analytik J&T Banky Stanislav Pánis. A keďže sa blížia letné dovolenky, zmapovali sme ceny pohonných hmôt aj v okolitých krajinách.

V Poľsku je nafta aktuálne drahšia ako na Slovensku

Na poľskej benzínke zhruba 10 km od slovenskej hranice v Podsadek v Bialke Tatranskej, pri kurze poľského zlotého ušetríte pri aktuálnych slovenských cenách približne 8 centov na liter. Nafta je tu v Poľsku dokonca drahšia. "Ceny benzínu sú pre nás Poliakov v Poľsku vysoké. Pre Slovákov je to možno lacnejšie, keď si to prepočítajú na eurá. Treba ale rátať s tým, že v lete bude cena určite vyššia," komentoval situáciu poľský vodič.

Poľskí pracovníci benzínky nám povedali, že slovenských áut je teraz výrazne menej. "Niekedy tu bolo veľa Slovákov. Teraz je rozdiel len pár centov, takže tankujú menej v Poľsku," vyjadril sa vodič. A minimum slovenských áut sme videli aj na rakúskych benzínkach, kde je benzín aj nafta drahšia. "Existujú značné rozdiely medzi jednotlivými krajinami, ktoré sú dané predovšetkým rôznym daňovým zaťažením. Keď hovoríme napríklad o benzíne, ten je na Slovensku spolu s Rakúskom najdrahší v regióne," pokračoval Pánis.

V Maďarsku sa oplatí tankovať benzín

Situáciu s cenami pohonných hmôt sme zmapovali aj v Maďarsku. Ak sa niekto chystá na dlhšiu trasu naprieč viacerými krajinami, benzín sa rozhodne oplatí tankovať tam, pretože je lacnejší ako u nás. Ak je smerom napríklad na Jadranské more, benzín sa oplatí tankovať aj v ďalších krajinách. "Napríklad v Slovinsku a Chorvátsku. Naopak, ak má dovolenkár pohon auta na diesel alebo naftu, je dobré natankovať plnú nádrž na Slovensku, pretože ceny nafty na Slovensku sú jedny z najlacnejších v regióne, spolu s Českom a Slovinskom," dodal Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy