Jasno
29°
Bratislava
Ivan
8.7.2024
Inaugurácie bývalých prezidentov. Ako prežili svoj veľký deň?
Zdielať na

Inaugurácie bývalých prezidentov. Ako prežili svoj veľký deň?

BRATISLAVA / Záložné pero, keby náhodou to prvé nepíše, presne dohodnutý každý jeden krok a pohľady upriamené na jediného človeka. Priebeh slávnostnej inaugurácie prežíval každý z našich prezidentov inak, a aj preto majú na toto obdobie rozdielne spomienky. Vždy to sú však veľké nervy, stresy a kde-tu sa objaví aj úsmevný spontánny moment. Pre každého prezidenta však bolo najdôležitejšie, aby sa všetko podarilo. Michal Kováč bol prvým prezidentom Slovenskej republiky. O päť rokov neskôr sa kresla ujal Rudolf Schuster a po ňom Ivan Gašparovič, ktorý post prezidenta zastával dvakrát. Potom sa do Grasalkovičovho paláca nasťahoval Andrej Kiska. Zuzana Čaputová bola prvou slovenskou prezidentkou.

Akt, pri ktorom sa zo zvoleného kandidáta stáva hlava štátu

Inaugurácia. Ako pri každej dôležitej udalosti ju sprevádzajú rôzne pocity. Nervozita, vzrušenie aj očakávania. "Bol som nervózny hlavne preto, aby to všetko dobre dopadlo. Nezvykol som byť nervózny. No samozrejme že určité vzrušenie je," povedal prezident Ivan Gašparovič. "Človek si dáva pozor. Určite je pod drobnohľadom kamier, každý jeden krok," zaspomínal prezident Andrej Kiska. Vo výsledku je to ale zážitok na celý život. Rudolf Schuster spomína napríklad na to, ako unavil ostatných prezidentov, ktorí prijali pozvanie na jeho inauguráciu. "Bol to dlhý proces a prezidenti sa potom aj tak usmievali," povedal prezident Rudolf Schuster.

Ivan Gašparovič zasa spomína na chýbajúcu ochranku. Neprišla totiž ani na tretí deň po jeho zvolení do funkcie. Tak im po týždni povedal, že ich nepotrebuje. "Celé tie dva mesiace, do sľubu, som chodil sám. Najlepšie na tom bolo to, že som jazdil svojím autom sám a práve boli majstrovstvá sveta v hokeji, takže som chodil do Ostravy," dopĺňa prezident Gašparovič.

Predpísané postupy, no aj nepredvídateľné okamihy

A samozrejme okamihy, ktoré nečakáte. Napríklad, keď sa ku Andrejovi Kiskovi rozbehol syn. "Vonku pred Redutou bol môj, vtedy myslím päťročný syn. Malý Viktorka mal päť rokov a zrazu na mňa zakričal a rozbehol sa ku mne. Ja som si ho zobral na ruky a to už sú veci, ktoré nie sú pripravené, ktoré sa udejú a ktoré sú často možno také najmilšie a ostanú najhlbšie vyryté v pamäti," spomína prezident Kiska. Inaugurácia má svoje predpísané postupy, všetko musí byť takzvane tip top a presne načas. Pri minulej inaugurácii tomu tak nebolo. Slovensko bolo sedem minút bez hlavy štátu. Vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko mal totiž dlhý prejav, ktorý nikto nečakal. Či zažijeme ďalšie prekvapenia, uvidíme už zajtra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy