Oblačno
12°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Počet zaplavených domov narástol. S následkami búrok pomáha aj armáda
Zdielať na

Počet zaplavených domov narástol. S následkami búrok pomáha aj armáda

UBĽA / Už pár dní odstraňuje následky búrky na východe Slovenska armáda. Počet vojakov dokonca museli navýšiť. Narástol aj počet zaplavených domov. Podľa prvotných informácii ich bolo okolo 20, v súčasnosti je však poškodených už minimálne 35 stavieb. Do obce smeruje aj humanitárna pomoc od prešovskej župy. Voda a bahno zatopili izby, studne aj penzión. Zosunutý svah zatarasil dokonca aj cestu na hranicu s Ukrajinou.

​​V regióne je aj naďalej vyhlásená mimoriadna situácia a stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity. "Stále nám na mieste pomáha armáda, konkrétne 15 príslušníkov a pridali sa ak nim aj príslušníci Záchrannej brigády z Humenného," hovorí Romáš Kirňák, prednosta Okresného úradu v Snine.

Minulý týždeň v štyroch obciach v slovensko-ukrajinskom pohraničí voda a nánosy bahna zaplavili ľuďom izby, pivnice, studne a záhrady. Pod vodou sa takto ocitol aj penzión v Uliči. Na mieste zasahovalo viac ako 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Dokonca sa zosunul aj svah a to priamo na hlavnú cestu smerujúcu na štátnu hranicu.

Škody zatiaľ vyčíslené nie sú

Prvotné informácie hovorili o tom, že zaplavených je okolo 20 domov. Postupne sa počet zvyšoval až na číslo 35. Presné škody zatiaľ vyrátané nie sú, no už teraz je jasné, že budú značné. Pomocnú ruku podáva aj prešovská župa. Aktuálne krízový fond Nadácie PSK eviduje štyri žiadosti od rodín z obcí Ubľa a Michajlov.

"Čo sa týka príspevku, ten sa pohybuje od 700 do 750 eur na osobu a schvaľovať ho bude správna rada v tomto týždni," ozrejmila hovorkyňa Nadácie PSK Dáša Jeleňová.

Čo bolo príčinou záplav?

"Práve naplavané drevo spôsobilo tú najväčšiu katastrofu," vysvetlil Kirňák. Podľa prednostu okresného úradu síce má zmysel ponechanie určitého percenta dreva na mieste ťažby, ako to ukladá súčasná legislatíva, no je na zamyslenie, či je to vhodné aj v hornatých oblastiach.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy