Jasno
33°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Leto a bezpečnosť: Najčastejšie destinácie Slovákov a rady na cesty
Zdielať na

Leto a bezpečnosť: Najčastejšie destinácie Slovákov a rady na cesty

SLOVENSKO / Leto je už definitívne tu! Čoskoro vás, a najmä vaše deti, čakajú prázdniny. Niekto ich trávi na Slovensku, iný má chuť na trochu exotiky. V štatistikách cestovných kancelárií s obrovským náskokom vyhráva Turecko, minulý rok sa tam vybralo takmer 210-tisíc Slovákov. Nasledujú Grécko a Egypt - ten je akýmsi skokanom rebríčka, predbehol aj Chorvátsko a Taliansko.

Pri mori je pohoda, no iba dovtedy, kým sa niečo nestane. Štatistiky našich zahraničných úradov za minulý rok ukazujú, že nepríjemných prípadov bolo dosť. "Žiaľ museli riešiť 1 313 prípadov trestnej činnosti Slovákov v zahraničí či viac ako tisíc prípadov úmrtí," uviedol minister zahraničných vecí Juraj Blanár.

Podľa ministerstva je úplným základom vyplniť registračný formulár, ktorý má na stránke. V prípade núdze vás môže informovať či naviesť správnym smerom. Na cestách vám pomôže aplikácia Svetobežka, funguje na Androidoch aj na iPhonoch. Najpodstatnejšie je tlačidlo SOS, po kliknutí vám ukáže informácie potrebné v prípade núdze.

Dokonca už v uvítacej SMSke, ktorá vám príde po prekročení akýchkoľvek hraníc, nájdete základné kontakty. Dôležitá je príprava, a to od úplných základov. Je potrebný pas či stačí občiansky preukaz? Je platný ešte aspoň 6 mesiacov? Vyžaduje si krajina víza?

Rezort upozorňuje na problémové miesta

Niekoho láka adrenalín Blízkeho východu či afrických krajín, kde vám bezpečnosť nezaručí nikto. "My ako konzulárna služba im nevieme poskytnúť adekvátnu službu. Ak sa ocitnú v takejto rizikovej situácii, vo vojnovom konflikte, tak pre konzula je problémové niekam vycestovať," informoval generálny riaditeľ konzulárnej a medzinárodnoprávnej sekcie Igor Pokojný.

Omnoho jednoduchšie to je napríklad v Chorvátsku. Aj tento rok tam Slovensko pošle policajtov, cez prázdniny ich bude osem. Spolu s domácimi kolegami budú kontrolovať turistické destinácie. Najčastejšie riešia straty dokladov či peňazí. "Budú využívať naše slovenské služobné motorové vozidlá s polepmi "policajný zbor" a budú vykonávať službu vždy v našich slovenských uniformách," povedal riaditeľ útvaru medzinárodnej policajnej spolupráce Adrián Havelka.

V prípade vážneho problému môžete vždy kontaktovať príslušný konzulát. Ministerstvo však upozorňuje, že na rozdiel od akčných filmov, ich možnosti sú obmedzené.

Súvisiace články