Jasno
32°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Sociálne siete trénujú AI na vašich príspevkoch. Ako vyjadriť nesúhlas?
Zdielať na

Sociálne siete trénujú AI na vašich príspevkoch. Ako vyjadriť nesúhlas?

SLOVENSKO / To, čo píšeme a publikujeme na sociálne siete, si už roky prevádzkovatelia sietí analyzujú a používajú najmä na marketingové účely. Od 26. júna sa má z našich príspevkov, fotiek a statusov, učiť aj umelá inteligencia. V prípade, že s tým nesúhlasíte, musíte vyplniť pomerne komplikovaný formulár.

"Z môjho pohľadu bežného používateľa je to úplne zbytočne komplikované. Keby to skutočne chceli urobiť prístupné tak, aby to každý mohol hneď, jednoznačne a ľahko odvolať, tak by to urobili inak," uviedol zástupca šéfredaktora magazínu Žive.sk Ján Trangel.

Populárne sociálne siete chcú používať vaše fotky a príspevky, aby trénovali umelú inteligenciu. Ak s tým nesúhlasíte, mali by ste sa poponáhľať.
Od 26. júna sa na čomkoľvek, čo ste na sociálne siete spoločnosti META, teda Facebook a Instagram, uverejnili, bude učiť umelá inteligencia. Verejný príspevok totiž neznamená, že ste ho zverejnili pre širokú verejnosť.

"Už to, že som ho zverejnil, aj keď iba svojim blízkym, svojim kamarátom, z pohľadu sociálnej siete je verejný na úrovni, že som ho zverejnil, a teda oni si ho stále môže čítať, aj keď je obmedzený len na dosah napr. mojich priateľov," osvetlil šéf marketingovej agentúry PS DIGITAL Peter Šebo.

Vyjadriť svoj nesúhlas môžete prostredníctvom formulára

Podľa prísnych noriem Európskej únie je možné vyjadriť svoj nesúhlas voči nakladaniu firmy s našimi údajmi a to prostredníctvom formulára. Ten ale nie je úplne jednoduché nájsť v nastaveniach Facebooku. "Vždy ten prevádzkovateľ musí dať právnu možnosť, namietať voči tomuto spracovaniu," uviedol advokát Zoltán Nagy.

"Ale keďže META chce, aby mala tieto data k dispozícii, tak to nijakým spôsobom neuľahčuje, skôr naopak," povedal Trangel. "Zlé jazyky tvrdia, že ho spoločnosť META spravila tak, aby naozaj vás to odradilo z toho odhlasovať," dodal Šebo.

Formulár vyplníte nasledovne

V pravom hornom rohu kliknete na svoju foto, vyberiete si položku nastavenia a potom kolónku centrum ochrany súkromia. Prejdete nižšie a nájdete možnosť generatívna AI v spoločnosti META. Z ponúkaných možností si vyberiete "Ako META používa informácie v súvislosti s modelmi a funkciami generatívnej AI." Prejdite dlhým textom a na jeho konci nájdete informáciu o tom, že máte právo namietať.

V novom okne sa vám spustí žiadosť, v ktorej uvediete svoju krajinu, mail a napíšete tam, že si neželáte, aby META používala vaše údaje pri testovaní umelej inteligencie a správu odošlete.

Ak by ste to do 26. júna nestihli vyplniť, stále sa môžete ozvať napríklad na Úrad na ochranu osobných údajov. "Nariadenie GDPR neobmedzuje časovo právo namietať ...Tie právne možnosti ozvať sa tu budú, len zjavne bude problematické ich prakticky naplňovať," pripomenul advokát Nagy.

"Reálne to používajú, aby zarobili viac peňazí, ale nejde to do rúk žiadnym podvodníkom, žiadnym zlodejov, ani to nejde na nejaké účely dezinformácie a pod," zakončil Šebo.

Súvisiace články