Oblačno
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Firma na prieskumné drony prináša nové pracovné príležitosti. V budúcom roku chce obsadiť až 200 miest
Zdielať na

Firma na prieskumné drony prináša nové pracovné príležitosti. V budúcom roku chce obsadiť až 200 miest

PREŠOV / Pri meste vznikla fabrika na výrobu prieskumných dronov. Prácu nateraz získali tri desiatky ľudí. Už na budúci rok je plán ich počet zvýšiť na 200 zamestnancov po rozšírení výroby. Prácu nájdu frézari, či sústružníci. Podobná fabrika funguje už 10 rokov v Kyjeve.

Napriek tomu, že rozmerovo sú to oveľa väčšie drony ako komerčné, ktoré ľudia poznajú, mobilita celého systému nie je náročná. Dá sa prepravovať v boxoch a bežnou dodávkou. Bezpilotné zariadenie vie niesť rôzne kamery, či diagnostické prístroje, vrátane systému nočného videnia.

"Vo svojej kategórii je neprekonateľnou svetovou špičkou. Letové schopnosti presahujú 30 hodín nepretržitého letu," ozrejmil Dominika Varga, konateľ spoločnosti Tropozond.

Viacero účelov

Drony, ktoré poputujú z tejto fabriky pri Prešove a o ktoré záujem z rôznych kútov sveta, sa plánujú využívať aj na iné ako vojenské účely. "Prvé produkty poputujú na arabský polostrov, kde budú monitorovať ropovody," dodal Varga.

Dron je v podstate takým bezpilotným lietadlom, ktoré má krídla s rozpätím troch metrov. Poháňa ho dvojlitrový spaľovací motor. Palivom je benzín, ktorý nájdete na každej čerpacej stanici. Celý systém je zmontovateľný bez použitia akýchkoľvek nástrojov.

Radary si ho nevšimnú

"Systém sa využíva na to, aby sa odhalilo, kde sa nachádzajú nepriateľská vojská. Nemá to karbón, je to na báze skla a tak je neidentifikovateľný na rôznych radaroch," uviedol technický riaditeľ Tropozondu Slavomír Urban.

Hodnota jedného kompletného systému presahuje sumu jedného milióna eur. Ročnú produkciu odhaduje od 30 do 50 systémov. Fabrika v Prešove už teraz dala prácu trom desiatkam ľudí a stále hľadajú ďalších.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy