Oblačno
15°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Tropické teploty na Slovensku: Odborníci varujú pred rizikami
Zdielať na

Tropické teploty na Slovensku: Odborníci varujú pred rizikami

SLOVENSKO / Už aj na Slovensku sa dnes prejavili tropické teploty. Odborníci preto upozorňujú na riziká, ktoré vysoké teploty so sebou prinášajú. Ide o prehriatie najmä detí, enormnú záťaž pre srdciarov, hrozbu cestovateľskej trombózy alebo zabudnutie dieťaťa v aute. Dôležitý je primeraný pitný režim a správny spôsob ochladzovania. Ako uvidíte, každý má ten svoj recept.

​Vysoké teploty okamžite vytiahli ľudí ku vode. Lekári ale upozorňujú, že počas takýchto horúcich dní treba byť maximálne opatrný, až obozretný. A rozhodne sa nevystavať dlhodobo na priame slnko.

Extrémne teploty sú nebezpečné pre tie najmenšie detičky, ale zároveň aj pre seniorov. Horúčava robí zle na organizmus hlavne dehydratáciou.
U detí hrozí prehriatie. Priamemu slnku by sa mali vyhýbať aj ľudia so zdravotnými problémami. Pacienti, ktorí užívajú lieky na vysoký krvný tlak, alebo na srdcové zlyhanie, lieky na odvodňovanie. 

"Vysoké horúčavy určite neprajú ani cievnemu systému. Telo sa potí, tým pádom sa krv zahusťuje, stráca vodu a dochádza k pomalšiemu toku krvi, tým pádom môžu vznikať zrazeniny," informovala angiologička NÚSCH Zuzana Eľková. Okrem toho v teple sú záťažou na nohy aj niekoľko hodinové presuny na dovolenky lietadlom či autobusom.  

Špeciálne si treba dať pozor na deti v aute

Extrémne riziko je, ak ho tam rodič zabudne. "Tam je extrémne prehriate toho organizmu. Tá telesná teplota stúpa na 40,41, 42 stupňov. Tam môžu nastať kŕče organizmu, môže dôjsť k zlyhaniu kardiovaskulárneho systému. Veľmi často, bohužiaľ, končia tieto prípady tragicky, až úmrtím dieťatka," uviedol pediater Martin Matejka.

Podľa meteorológov bude takéto mimoriadne slnečné počasie pokračovať aj najbližšie dni. SHMU už v štyroch krajoch vydal 1.stupeň výstrah. A v Trnavskom a Nitrianskom vydal až 2.stupeň.

"V priebehu zajtrajšieho dňa naozaj očakávame veľmi výrazný prílev extrémne teplého vzduchu, kedy by maximálne teploty na juhu územia mohli dosiahnuť až 35 stupňov. A 30-tky by mohli byť dosiahnuté aj na severe. Záver pracovného týždňa bude opäť extrémne teplý. Tieto hodnoty sú na hranici teplotných rekordov pre dané dni," informoval hydrológ a meteorológ Michal Hazlinger. 

Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy