Polojasno
23°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Slováci sa obávajú o dôchodky: Časté zmeny zákonov im škodia
Zdielať na

Slováci sa obávajú o dôchodky: Časté zmeny zákonov im škodia

SLOVENSKO / Viac ako polovica Slovákov si myslí, že výšku ich budúcich dôchodkov ohrozujú predovšetkým časté zmeny penzijných zákonov. Druhému dôchodkovému pilieru sa darí, sporitelia totiž aj napriek častým zmenám pribúdajú. Aktuálne je ich viac než milión 900 tisíc a ich celkový objem úspor už prekročil hranicu 15 miliárd eur. Sú to údaje ku koncu mája. Slovenským dôchodcom už z tohto piliera vyplatili niekoľko sto miliónov.

Druhý dôchodkový pilier založili pred dvadsiatimi rokmi popri prvom pilieri, teda Sociálnej poisťovni. Bola to reakcia na nepriaznivý demografický vývoj. Naša populácia totiž dlhodobo starne, a tých, ktorí platia odvody na dôchodky, ubúda.

Počet sporiteľov sa už blíži ku dvom miliónom. K tomuto rastu pomohol automatický vstup - každý sporiteľ má pol roka na to, aby si vybral konkrétnu dôchodkovú správcovskú spoločnosť, alebo aby z druhého piliera vystúpil. Doteraz už zo systému vyplatili dôchodky cez 300 miliónov eur.

"Rok 2023 patril medzi rekordné roky, čo sa týka zhodnotenia dôchodkových fondov a sme veľmi radi, že tento trend sa prelial aj do roka 2024," uviedol predseda ADSS Miroslav Kotov.

Ohrozenia vyplývajú zo zmien zákonov

Odborníci dlhodobo upozorňujú, že najväčším ohrozením budúcich slovenských dôchodkov sú časté zmeny penzijných zákonov. Predchádzajúce vlády Roberta Fica tak urobili už viackrát.

"Posledné dva otvorenia pilierov znamenali presun 300 až 600 miliónov eur z druhého piliera," informoval investičný analytik Maroš Ovčarik
No a rovnako nebezpečenstvá v tejto oblasti vnímajú aj ľudia. V aktuálnom prieskume verejnej mienky, viac ako polovica opýtaných poukázala práve na časté zmeny dôchodkovej legislatívy.

"Zároveň je to samozrejme demografická štruktúra, a to, že v čase nám bude klesať počet aktívnych sporiteľov, a to znamená aj prispievateľov na dôchodok," osvetlil riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik "Čo je naozaj zaujímavé, že obrovské množstvo sporiteľov zo zahraničia. Nás to hodne prekvapilo, že z akých krajín sveta sa ľudia zamestnávajú na Slovensku," zakončil Miroslav Kotov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy