Polojasno
32°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Prezident Pellegrini absolvoval svoju prvú regionálnu návštevu
Zdielať na

Prezident Pellegrini absolvoval svoju prvú regionálnu návštevu

BANSKÁ BYSTRICA / Peter Pellegrini sa vybral domov. Prvýkrát ako prezident. Pri svojej úvodnej regionálnej návšteve navštívil Banskú Bystricu. Avizuje, že z nej bude aj úradovať. Pracuje na oživení pobočiek kancelárie hlavy štátu - okrem Bystrice aj v Košiciach. Stáť to bude desaťtisíce eur ročne. Zároveň hovorí o veľkom stretnutí zástupcov samospráv. V septembri ich chce privítať v prezidentskom paláci.

​Prvá regionálna návševa

Prvá regionálna cesta prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho vo funkcii novej hlavy štátu viedla v stredu 19. júna do Banskej Bystrice, ktorá je jeho rodiskom. Stretnutie s primátorom mesta Jánom Noskom v priestoroch historickej radnice a predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrejom Lunterom sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Do rodného mesta sa vydal iba pár dní po oficiálnom prevzatí úradu. S dobrou náladou a ochrankou na každom kroku. Reštaurácia v centre Banskej Bystrice bola počas jeho obeda asi najstráženejším objektom v republike. Policajtov, poučených z atentátu na premiéra, však pravidelne dostával do stresu. Po odchode z rokovaní si to vždy namieril rovno do davu. 

Rozvoj mesta a strategické investície

Celý pracovný deň prezidenta bol v perimetri asi 200 metrov. O desiatej sa v radnici stretol s primátorom, o jedenástej rovno oproti s banskobystrickým županom. No a popoludní iba prešiel po Námestí SNP, do knižnice a do múzea. V ňom si pokrstil známku a spustil hromadnú autogramiádu. "Na stretnutí som ho informoval o finančnej situácii samospráv, opätovne sme otvorili tému chýbajúceho strategického investora, ktorého príchod je kľúčový pre rozvoj nášho mesta. Pre celý región je rovnako dôležitá aj otázka obnovy civilnej časti letiska Sliač. Rozprávali sme sa o projektoch obnovy kaštieľa Radvanských, domu kultúry i Medeného hámra, národnej kultúrnej technickej pamiatky nadnárodného významu. Som rád, že v duchu inauguračného príhovoru, komunikovať s mestami a byť prezidentom pre ľudí, svoju prvú cestu do regiónov absolvoval práve u nás, v jeho rodnom meste," konštatoval po stretnutí primátor Nosko.

Prezident dostal dar

Peter Pellegrini odišiel z radnice s darom, ktorý je spätý s medenou históriou mesta a Medeným hámrom ako sídlom významného metalurgického podniku. "Z Banskej Bystrice si prezident odnesie technologickú kópiu ingotov, ktoré boli obchodovateľnou surovinou vyvážanou do celého sveta, hlavne pre potreby výroby bronzu. Podobné ingoty sa našli aj v potopenej lodi v Namíbii. Je odliaty z čistej medi a má tvar pologule. Jedine ingoty vyrábané v Medenom hámri mali v minulosti tvar pologule, čo bol aj z diaľky viditeľný znak výnimočnej kvality," vysvetlil Nosko.

Pozdravil sa s verejnosťou

Napriek zvýšeným bezpečnostným opatreniam sa na Námestí SNP s prezidentom pozdravili a aj odfotili ôsmaci zo Základnej školy Jána Bakossa. Ako pre TASR uviedla ich triedna učiteľka Zlatica Uramová, na námestí boli náhodou a využili príležitosť poďakovať sa mu, že pred niekoľkými rokmi sa aj jeho pričinením podarilo zachrániť ich školu pred zrušením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy