Oblačno
30°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Nové kritériá rozvoja okresov: Vláda schvaľuje zmeny
Zdielať na

Nové kritériá rozvoja okresov: Vláda schvaľuje zmeny

RIMAVSKÁ SOBOTA / Zvýšený počet policajtov po celom meste, bezpečnostné kontroly, ale aj schválené milióny pre Gemer. Toto priniesol prvý výjazd vlády do Rimavskej Soboty po atentáte na Roberta Fica. Ľudia ministrov sledovali len z diaľky. Jeden z nich, ale urobil výnimku.

​Po atentáte na premiéra Roberta Fica je to prvé výjazdové rokovanie vlády. V Rimavskej Sobote je to bez neho. No aj keď sú politici v regióne a obyvatelia by sa s nimi radi stretli, sú im predsa len vzdialení. "Bezpečnostné opatrenia sú naozaj prísnejšie od atentátu na predsedu vlády. Žiaľ, z takticko-bezpečnostných dôvodov nemôžeme uvádzať žiadne bližšie podrobnosti, akým spôsobom," uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Na pomoc si prizvali policajné posily z viacerých krajov a ulice okolo miesta zasadnutia vlády, obkolesené bezpečnostnými zátarasy. Bezpečnostnými kontrolami museli prejsť nielen akreditovaní novinári, ale aj samotný hostiteľ, primátor Rimavskej Soboty. "Ja som dvadsaťpäťročný policajt. Tu som bol okresný riaditeľ v Rimavskej Sobote, takže ja som to robil sám dakedy. Tak ja to schvaľujem a je to potrebná vec," povedal primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

Monitorovací dron vo vzduchu a policajti na každom kroku. Zvedaví obyvatelia museli obľúbených politikov sledovať z veľkej vzdialenosti a nemali ani príležitosť si s nimi podať ruky. "Nikomu to nie je príjemné. Ak mi je to ľúto, nám je to ľúto dvakrát. Som presvedčený, že to budeme schopní dostať do normálu. Prijmeme radu opatrení tak, aby mnohé z tých opatrení boli, ako sa hovorí, neviditeľné," informoval minister obrany Robert Kaliňák.

Na Gemer poputujú viac ako dva milióny eur

Pomoc je určená najmä okresom Rimavská Sobota a Poltár. Výsledok rokovania vlády bude to, že bude prospešné pre občanov žijúcich v meste a v okrese Rimavská Sobota. Financie sú určené na podporu projektov, ako je rekonštrukcia ciest, chodníkov či miestnych budov.

Vláda plánuje na Gemer prilákať aj viac investorov a podporiť už existujúcich v novom priemyselnom parku. "Následne aj so všetkými subdodávateľmi, ktorí plánujú taktiež prísť do tohto priemyselného parku v Rimavskej Sobote, sa odhaduje v strednodobom horizonte vytvoriť približne 1500 pracovných miest," priblížila ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Za milióny eur tu plánujú budovať chýbajúce kanalizácie a vodovodné siete. Pokračovať by chceli aj vo výstavbe rýchlostnej cesty R2 a postaviť by tu mali aj novú elektráreň. "Tento projekt už v minulosti bol vo veľmi pokročilom štádiu prípravy. Môj predchodca ho vo vodnej koncepcii politiky absolútne odstavil, zakázal," vysvetlil minister životného prostredia Tomáš Taraba.

Jeden z ministrov sa predsa len vybral medzi ľudí

Jediný z ministrov, ktorý sa odhodlal vydať priamo medzi ľudí, je minister obrany Robert Kaliňák. "Sme ľudia kontaktu. Politici, kontaktu s ľuďmi, v regiónoch, a preto verím, že sa tá situácia opäť opäť upraví. Ale zodpovednosť, ktorú má ministerstvo vnútra, ja jej plne rozumiem...Ten prejav, ktorý sme videli v Handlovej, nie je vlastný pre Slovákov, ktorí realitu vnímajú normálne. Preto vlastne ten život musí pokračovať štandardne. Opatrenia, ktoré ministerstvo vnútra pripravilo my ostatní, môžeme iba akceptovať," vyjadril sa Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy