Jasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Európska komisia napomína Slovensko. Hrozí nám miliardová pokuta
Zdielať na

Európska komisia napomína Slovensko. Hrozí nám miliardová pokuta

BRUSEL / Medzi siedmych ekonomických hriešnikov Európskej únie sa dostalo Slovensko. Pre vysoký štátny dlh a zlý stav verejných financií nás bude Európska komisia viac monitorovať a neskôr, keby neprišlo k nápravám, pristúpi k obrovským pokutám. Naši ekonómovia na problém verejných financií upozorňujú ministra financií Ladislava Kamenického už dlho.

Eurokomisia si okrem nás posvieti na Belgicko, Francúzsko, Taliansko, Maďarsko, Maltu, a Poľsko. Všetci hriešnici totiž vlani prekročili Bruselom stanovenú hranicu trojpercentného deficitu. "Na základe tohto hodnotenia a po zvážení stanoviska Hospodárskeho a finančného výboru má komisia v úmysle navrhnúť Rade, aby u týchto členských štátov v júli 2024 začala konanie kvôli nadmernému deficitu," tak znelo stanovisko EK.

V praxi to znamená že Európska komisia bude prísnejšie dohliadať na dodržiavanie konsolidácie verejných financií. Tento princíp Brusel pozastavil počas pandémie, tá však už skončila. Ministerstvo financií potvrdilo, že spustenie tejto procedúry očakávalo.

Ministerstvo financií SR pripravuje strednodobý fiškálno-štrukturálny plán, ktorý bude obsahovať limity na verejné výdavky a bude zohľadňovať zosúladenie deficitu s požiadavkami zo Zmluvy o fungovaní EÚ. Ak sa to kabinetu Roberta Fica nepodarí môže to viesť až k pokutám za nedodržiavanie pravidiel fungovania Únie.

Na problém dlhodobo upozorňujú ekonómovia a NBS

"Je veľmi dôležité, aby táto vláda prišla s konsolidačným balíčkom, ktorý presvedčí aj finančné trhy a dostane tú trajektóriu verejného dlhu na udržateľnú úroveň," uviedol riaditeľ odboru finančnej stability NBS Marek Ličák. Pre zlý stav verejných financií nám ešte v zime znížili hodnotenie viaceré ratingové agentúry. Darí sa však ekonomike, tak nám ho najnovšie ponechali na stabilnej úrovni.

"Dôležitá bude v tomto smere jeseň, kedy vláda predstaví nový rozpočet, a v ňom ratingové agentúry očakávajú, že sa vláda naozaj zaviaže ku konsolidácií verejných financií," informoval analytik Ľubomír Koršnák.

Do 20. septembra má vláda rovnako čas, aby do Bruselu doručila plány, ako dostať sekeru pod tri percentá. Komisia potom tieto plány posúdi a stanoví postupy pre ozdravenie verejných financií. Minister financií Ladislav Kamenický bude o tejto téme rokovať zároveň aj na najbližšom rokovaní Rady ECOFIN v Luxemburgu, ktoré bude už vo štvrtok (20.6).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy