Jasno
20°
Bratislava
Móric
22.9.2024
Nečakaná návšteva: Greta Thunberg sa objavila na proteste v Bratislave
Zdielať na

Nečakaná návšteva: Greta Thunberg sa objavila na proteste v Bratislave

BRATISLAVA / Na Slovensko zavítal nečakaný, svetoznámy hosť. Na bratislavskom proteste proti viacerým krokom vlády sa zjavila švédska ekologická aktivistka Greta Thurnberg. Pre organizátorov to bol doslova šok, pretože ju nepozývali. Gretu sa snažili vyzvať aj na krátky pozdrav na pódiu - tá ho však zdvorilo odmietla.

Viaceré mimovládky zorganizovali pochod v centre mesta proti rušeniu RTVS, či zásahom do prírody. No a medzi protestujúcimi sa objavila aj známa aktivistka. "Nevedeli sme o tom, nepozývali sme ju. A zrazu sme zistili, že v dave pochoduje Greta bolo to neuveriteľné," uviedla Veronika Blažeková Němcová z občianskej iniciatívy Otvorená Kultúra.

Aktivity Grety Thurnberg, ktoré volajú po ekologickej zodpovednosti mocných a uvedomeniu sa, že táto planéta je ešte nadlho jediná, na ktorej môžeme žiť, vyvolávajú polemiku. Každopádne objavenie sa celosvetovo známej osobnosti v Bratislave vyvolalo rozruch.

"Spýtala som sa, či chce niečo povedať, ona, že - I am good, nie ďakujem," spomenula Němcová. Greta bola na zhromaždení podľa organizátorov s jej slovenskými kamarátmi. Celosvetovo sa preslávila protestmi, ktorými inšpirovala aj ostatných. Nevyhla sa problémom so zákonom, ale aj kritike. No dotiahla až do OSN a jej prejav sa dočkal zhudobnenia.

Známa aktivistka sa po zhromaždení zastavila aj v neďalekom vegánskom bistre, kde si pochutnala na bezmäsitom burrite. Otázky k návšteve Slovenska sme adresovali aj Grete, odpovede sme doposiaľ nedostali. Nepoznáme teda ani odpoveď na pre niektorých jej kritikov najdôležitejšiu otázku - Aký ekologický dopravný prostriedok pri ceste na Slovensko využila.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy