Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Pojednávanie medzi Naďom a Blahom. Politická kritika alebo osobné útoky?
Zdielať na

Pojednávanie medzi Naďom a Blahom. Politická kritika alebo osobné útoky?

BRATISLAVA / Prvýkrát od podania obžaloby v roku 2022 sa na súde stretli Jaroslav Naď a Ľuboš Blaha. Vtedy opozičný poslanec Blaha označil ministra obrany za vlastizradcu kvôli podpísaniu Obrannej dohody zo Spojenými štátmi.

Politická nevraživosť eskaluje

"Absolútne neprijateľná, agresívna, jednoznačne agresívna komunikácia," hovorí predseda strany a bývalý minister obrany Jaroslav Naď. "Jaroslava Naďa považujem za vlastizradcu a budem ho považovať za vlastizradcu aj v prípade, že by mi to súd zakázal," hovorí poslanec Ľuboš Blaha. Na žiadne zmierenie to nevyzerá. Bývalý minister žalobu nestiahne a zvolený europoslanec sa ospravedlniť nechce – slovo vlastizradca používa naďalej.

Náhrada nemajetkovej ujmy a súdny spor

"Nie preto ako vyzerajú, nie preto, že ich nemám osobne rád, nie pretože máme nejaký osobný spor, ale preto lebo robia politiku, toto je čisto politická kritika," pokračuje Blaha. "Nezvyknem používať silné výrazy, ale to čo predvádzal v podobe, veľmi dlhého obdobia opakovane, sa nedá inak nazvať než mediálny lynč," pokračuje Naď.

Obvinenia z vlastizrady

Jaroslav Naď žiada aj uhradenie nemajetkovej ujmy – vyčíslil ju na sto tisíc eur. Rozsudok ale nepadol, po viac ako troch hodinách sudca pojednávanie prerušil. "Tu obvinil vlastne pán Blaha mňa z trestného činu vlastizrady, za ktorý je 25 rokov až doživotie, ako ministra obrany, v čase vojnového konfliktu," dodal Naď. "Tá sloboda opozičného poslanca používať aj expresívnejšie výrazy musí byť zachovaná. A ja som veľký kritik a vždy som bol veľký kritik obrannej dohody," dodal Blaha. Mestský súd v Dúbravke určil termín záverečných rečí na 6. septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy