Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Slovensko proti zvyšku sveta. Peter Kotlár proti opozícií
Zdielať na

Slovensko proti zvyšku sveta. Peter Kotlár proti opozícií

BRATISLAVA / "Na Slovensku pandémia nebola." Vyhlásil to splnomocnenec vlády pre preverenie procesu jej riadenia Peter Kotlár. Poslanec sa zároveň dušuje, že už v septembri predloží dôkaz. Tieto jeho slová odzneli na mimoriadnom zdravotníckom výbore v parlamente, ktoré iniciovala opozícia. Chcú totiž vysvetlenie, prečo sa Slovensko ako jediná krajina na svete dištancovalo od aktualizovaných zdravotníckych predpisov Svetovej zdravotníckej organizácie.

​Konfrontácia v úvode rokovania

Slovensko sa pri rokovaní o nových dokumentoch Svetovej zdravotníckej organizácie postavilo proti zvyšku sveta. Peter Kotlár, ktorý si za to berie zásluhy zas, v nadväznosti na to, na mimoriadnom parlamentnom výbore proti opozícii. Hneď v úvode rokovania sa poslanec a vyštudovaný ortopéd označil za najerudovanejšieho v miestnosti. Nedbajúc na to, že v jej rohu stála hlavná odborníčka na epidemiológiu a vedľa nej člen výkonnej rady Svetovej zdravotníckej organizácie. Obaja s profesorským titulom. Peter Kotlár bol hneď v úvode konfrontovaný s vlastnými výrokmi, reagoval, že ide zo strany opozície o mediálne divadlo.

Kritika ministerky zdravotníctva

Kritika sa ušla aj ministerke zdravotníctva Zuzane Dolinkovej. Tá s odôvodnením, že rokuje vláda, poslala za poslancami štátneho tajomníka. Ten tvrdí, že ministerka zvolala na budúci týždeň k téme a ďalšiemu postupu medzirezortnú pandemickú skupinu. Aké dôsledky voči nám vyvodí Svetová zdravotnícka organizácia ešte stále čakáme. Stále je vraj zároveň možnosť, že Kotlárom kritizované predpisy ako celok prijmeme, ak nás k tomu zaviaže európska únia. Za svoj svetovo unikátny postoj si vedenie ministerstva vyslúžilo kritiku mnohých profesijných a odborných zdravotníckych organizácií. Opozícia varuje, že sú v ohrození pacienti. Pri zdieľaní informácií a nákupe vakcín sa vraj môžeme za svoj postoj ocitnúť pri ďalšej pandémii na konci radu.

Kontroverzný výrok poslanca

Rokovanie vyvrcholilo výrokom poslanca Kotlára, že pandémia nebola a má na to dôkaz. KDH v reakcii vyzvalo vládu, aby ho odvolala. Mimoriadny výbor predčasne prerušili. K slovu sa tak nedostali zďaleka všetci. Vrátane prizvaných odborníkov na epidemiológiu či infektológiu. Medzi prizvanými bol aj profesor Šuvada, ktorý Slovensko na kľúčovom rokovaní v Ženeve zastupoval. Sám ako odborník chcel, aby sme sa aj my k zvyšku sveta pridali, no tvrdí že musel rešpektovať rozhodnutie vlády.

Viac sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy