Jasno
21°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Štátny tajomník Marek Eštok: Gruzínsko je náš dôležitý partner
Zdielať na

Štátny tajomník Marek Eštok: Gruzínsko je náš dôležitý partner

Zdroj: Tlačový odbor MZV

BRATISLAVA / Politické konzultácie štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Mareka Eštoka s námestníkom ministra zahraničných vecí Gruzínska Teimurazom Janjaliom, ktoré sa uskutočnili v stredu 19. júna 2024 na rezorte diplomacie, potvrdili obojstranný záujem rozvíjania vzájomných vzťahov.

Eurointegračné ambície

Zdôraznili aj dôležitosť napĺňania eurointegračných ambícií Gruzínska. "Gruzínsko je náš dôležitý partner, na ktorom nám záleží. Potvrdzujeme to tiež našou principiálnou podporou jeho územnej celistvosti v medzinárodne uznaných hraniciach," zdôraznil na stretnutí štátny tajomník Marek Eštok a zároveň pripomenul, že Slovensko je dlhodobým podporovateľom európskej integrácie Gruzínska. "Sme pripravení podporovať Gruzínsko na tejto ceste a zdieľať naše skúsenosti z prístupového procesu. Demonštrovali sme to aj v decembri minulého roka, kedy vláda SR podporila udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ pre Gruzínsko," doplnil Eštok.

Spoločné rokovania

Partneri sa na spoločnom rokovaní venovali zároveň možnostiam spolupráce v hospodárskej a investičnej oblasti. Vzájomný obchodný obrat oboch štátov vzrástol podľa slov štátneho tajomníka rezortu diplomacie SR za posledných päť rokov viac ako dvojnásobne. "Sme pripravení všestranne rozvíjať naše vzťahy vrátane ich hospodárskeho rozmeru. Veríme preto, že tento pozitívny trend bude naďalej pokračovať," vyhlásil Eštok. Spoločné rokovania Slovenskej republiky a Gruzínska sa realizujú na základe medzirezortného protokolu o politických konzultáciách a vzájomnej spolupráci, ktorý uzatvorili ministerstvá zahraničných vecí oboch štátov v roku 2023 s cieľom vytvoriť priestor na diskusiu o doposiaľ nevyužitom potenciáli bilaterálnych vzťahov vrátane zintenzívnenia aktivít ekonomickej diplomacie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy