Skoro jasno
12°
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Slovensko bude mať najmodernejšiu gigafactory v Európe. Od štátu dostane 214 miliónov eur
Zdielať na

Slovensko bude mať najmodernejšiu gigafactory v Európe. Od štátu dostane 214 miliónov eur

BRATISLAVA / Slovensko bude mať najmodernejšiu gigafactory v Európe. Po slovensky v baterkárni, ktorá vyrastie v Šuranoch za 1,233 miliardy eur, budú vyrábať ako inak baterky pre elektromobily a to od roku 2027. ide zároveň o druhú najväčšiu investíciu v histórii Slovenska. Ministerstvo hospodárstva podpísalo zmluvu s konzorciom firiem Gotion a Inobat týkajúcu sa veľkej gigafabriky na výrobu elektrobatérií. Od štátu dostane investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani z príjmov.

​Na štvrtkovej tlačovej konferencii to povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). "Cieľom investičného zámeru prijímateľa je zriadenie novej prevádzkarne priemyselnej výroby zameranej na výrobu lítium-železo-fosfátových batérií do automobilov," uviedlo ministerstvo hospodárstva v schválenom návrhu. Práce na investičnom zámere sú plánované do júla 2028. Začatie výroby spoločnosť plánuje v januári 2027 a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity predpokladá v júni 2027. Celá produkcia novej prevádzkarne je určená na export na trh Európskej únie.

TV JOJ

​Keďže jedným z akcionárov čínskej firmy je aj volkswagen, ktorý u nás zamestnáva najviac ľudí je jasné, že časť týchto bateriek skončí aj v bratislavskom závode. Baterkáreň je takzvaná high tech investícia s pridanou hodnotou. Na Slovensku by sa malo vytvoriť inovačné centrum. "Aby sme z montovne prešli do mozgovne," povedal generálny riaditeľ Inobat Marián Boček. 

TV JOJ

​To v high tech závode však nebude také jednoduché. Už teraz chýbajú ľudia, nie to ešte tí kvalifikovaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy