Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Kotlár čelí kritike odborníkov kvôli vyjadreniam o neexistujúcej pandémii
Zdielať na

Kotlár čelí kritike odborníkov kvôli vyjadreniam o neexistujúcej pandémii

BRATISLAVA / Včerajšie slová Petra Kotlára o neexistujúcej pandémii majú prvú odbornú reakciu. Odborníci na zdravotníctvo a štatistiku vyzývajú vládu, aby rešpektovala vedecké poznatky a na medzinárodné rokovania nominovala kvalifikovaného zástupcu. Opozičná SaS koalíciu žiada, aby svojho splnomocnenca pre prešetrenie pandémie odvolala. Do parlamentu už predložila návrh uznesenia o odmietnutí jeho výrokov, poslanci ho však zamietli.

"Na Slovensku pandémia nebola z hľadiska toho, čo to znamená. Z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov, nech sa páči, zapíšte si to." Týmto včerajším výrokom si splnomocnenec vlády pre pandémiu opäť získal pozornosť verejnosti, najmä tej odbornej. Jedenásť expertov poslalo vláde otvorenú výzvu na rešpektovanie vedeckých poznatkov. "Spochybňovanie základných vedeckých poznatkov tým, že sú popri bludoch a cielených dezinformáciách prezentované len ako jeden z viacerých alternatívnych „názorov", je pre našu spoločnosť extrémne nebezpečné. (...) V duchu jej vlastnej kampane teda vyzývame vládu, aby rešpektovala iné názory, v tomto prípade názory odborníkov v oblasti zdravia verejnosti, a nehazardovala so zdravím a životmi svojich obyvateľov."

Situáciu dnes komentovala aj ministerka zdravotníctva, ktorá včera na rokovaní výboru nebola. Kotlára vo videu nespomenula. "Je mi nesmierne ľúto 20 000 nevynútených obetí pandémie na Slovensku. Trváme na tom, aby bola vyšetrená konkrétna zodpovednosť osôb, ktoré boj proti kovidu na Slovensku riadili. Akékoľvek spochybňovanie pandémie je neúctou k ich pozostalým," povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

A reagoval nepriamo aj prezident Peter Pellegrini: "Podľa platného zákona o štátnych sviatkoch je 6. marec pamätným dňom Slovenskej republiky - Dňom obetí pandémie Covidu 19. Tohto roku som si ho ako prezident ešte uctiť nestihol, ale na budúci rok tak určite urobím." Na popoludní zvolal tlačovú besedu samotný Kotlár. "Nezosmiešňujte napríklad prácu človeka, ktorý je ortopédom, ja nerobím závery na základe toho, že si sadnem ku knihe a ja ju čítam," povedal Peter Kotlár.

Výroky Petra Kotlára označila opozícia za hanebné a podľa Františka Majerského z KDH by mal byť maximálne splnomocnencom vlády pre sadenie stromčekov. "Mňa sa to osobne veľmi dotklo, urazilo to nie len mojich kolegov, záchranárov, zdravotníkov, sestry, lekárov. Ale podľa mňa napľul do tváre všetkým pacientom, príbuzným tých, ktorí zomreli počas pandémie. Pretože ľudia, ktorí chodia zapaľovať sviečku, prečo tam chodia? Kvôli ľudom, ktorí nezomreli? Keďže tu pandémia nebola? Pán Kotlár si musí naozaj uvedomiť, že sa hrá s ohňom," povedal František Majerský.

"Je to hanebný a necitlivý výrok voči všetkým obetiam, ktorých bolo tisíce. Je to doslova hyenizmus. Aj voči im pozostalým, voči príbuzným množstva rodín," vyjadril sa Michal Šimečka. Definícia pandémie je, keď sa infekčné ochorenie rozšíri na území viacerých štátov alebo kontinentov. Ochorenie COVID-19 sa medzi rokmi 2019 až 2023 rozšírilo po celom svete, a zomrelo kvôli nemu takmer 7 miliónov ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy