Skoro jasno
23°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
Popradský výrobca vagónov dodá Ministerstvu obrany špeciálne nákladné vozne
Zdielať na

Popradský výrobca vagónov dodá Ministerstvu obrany špeciálne nákladné vozne

BRATISLAVA / Popradský výrobca vagónov dodá Ministerstvu obrany 13 špeciálnych nákladných vozňov, určených na prepravu ťažkej vojenskej techniky. Objednala ich agentúra, ktorá pre členské štáty NATO zabezpečuje logistickú podporu a obstarávacie služby.

​V čom sú iné?

Jedna z popradských výrobných hál dodá trinásť špeciálnych vozňov pre ministerstvo obrany. Zatiaľ sa Ministerstvu obrany Slovenskej republiky odovzdali dva špeciálne vozne. V čom sú iné ako tie, ktorých sa tu už vyrobilo stovky? Majú tri dvojkolia, čo je pri prevoze vojenskej techniky veľmi dôležité. "Napríklad tanky sú relatívne ťažké, pričom však rozmerovo nie úplne výrazné," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Ján Hudáč.

Iné členské krajiny

Pre Popradčanov to bol prvý obchod realizovaný prostredníctvom tejto agentúry. "Slováci pracovali veľmi šikovne, projekt sa podarilo zrealizovať pred termínom dodania, ktorý mal byť pôvodne v januári 2025," komentoval Ozcan Gumustekin z agentúry NSPA. Vagóny môžu v rámci zmlúv o spolupráci využívať na prepravu aj iné členské krajiny Európskej únie a NATO. Najskôr poputujú do 41. zásobovacej základne v Nemšovej, odkiaľ budú môcť byť plne využiteľné pre transport novej aj staršej ťažkej bojovej techniky. Ide napríklad o tanky Leopard 2A4, ktoré sme získali z Nemecka. A nie je vylúčené, že povezú bojovú techniku aj na Ukrajinu.

Šetrenie cestnej infraštruktúry

"Vplyv to najmä z dôvodu, že aj na území ostatných štátov, ktoré sú na východnej hranici NATO, prebieha preskupovanie materiálov, ktorí prechádza zo západných častí Európskej únie, smerom na Ukrajinu," povedal štátny tajomník Ministerstva obrany Slovenskej republiky Igor Melicher. Vozeň má napríklad smrekovú drevenú podlahu s nosnosťou 104 ton. Minister dopravy ocenil v tomto prípade ako inak, aj šetrenie cestnej infraštruktúry. "Všetko, čo dostaneme z cesty na železnicu, vieme, že to je cieľom aj Európskej politiky. To znamená, aby sme čo najviac tej prepravy tovaru dostali na železnicu," povedal minister dopravy Slovenskej republiky Jozef Ráž.

Najčítanejšie správy