Zatiahnuté
23°
Bratislava
Diana
1.7.2024
V mestách zvyšujú poplatky na hroby. Od januára budú stúpať ďalšie náklady
Zdielať na

V mestách zvyšujú poplatky na hroby. Od januára budú stúpať ďalšie náklady

HUMENNÉ / Humenská radnica navrhla zvýšiť poplatky za hrobové miesta. Samospráva argumentuje, že za zvyšovaním sú objektívne dôvody. Podľa Združenia miest a obcí Slovenska ceny nahor upravovali mestá v celej krajine. ZMOS však druhým dychom dodáva, že od januára môže byť všetko inak. A ani to zrejme ľudí nepoteší.

​Poplatky sa zvýšili o šesťdesiat percent

"Inflačná kríza to všetko spôsobila," uviedol riaditeľ Technických služieb v Humennom Milan Kuruc. "Čo s tým má inflácia? Čo tie hroby vykurujeme? Či vysvecujeme? Ja tomu nerozumiem," odpovedal poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom Radovan Chovanec. "Práve inflačná kríza zvýšila poplatky za uskladnenie odpadu, za pohonné hmoty, za vodu," dodal Kuruc. "Poplatok za hrobové miesta sa v Humennom nezvyšoval od roku 2016," informoval hovorca mesta Humenné Marián Škuba. Zvýšenie je v priemere o šesťdesiat percent.

Doterajší poplatok bol 46 eur, po novom to bude 74. Radnica zdôrazňuje, že je to poplatok na desať rokov. Hovoríme o jednohrobe. Inak je to pri dvojhrobe či urne. Doposiaľ bolo Humenné v tomto tretie najlacnejšie mesto na Slovensku. "Aj po zvýšení patrí medzi najlacnejšie," dodal Škuba. "Čo urobíme, keď chceme dakde odpočívať. Dnes nám nikto nič zadarmo nedá," uviedol jeden z obyvateľov Humenného"Keď už to treba, možno stačilo tridsať percent či dvadsať percent," pridala ďalšia obyvateľka.

Zvyšovanie poplatkov je logické

Podľa predsedu ZMOSU takéto zvyšovanie neminulo ani iné samosprávy v rámci Slovenska. Dôvody na navýšenie poplatku sú však podobné. "Chcem poprosiť, aby sa v tomto nezvyšovalo pnutie, lebo ak je to aj nepríjemné, mestá a obce chcú urobiť všetko pre pietne miesto. Tým, že rastie inflácia, rastú aj mzdy. Je to síce nepríjemné, ale samosprávy k tomu musia pristupovať, je to normálne, je to logické," prosil ľudí o pochopenie predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božík.

Predseda ZMOSu dodáva, že od januára môže naprieč Slovenskom situácia znova vyzerať inak. A žiaľ, lacnejšie to nebude. "Prudko narastajú náklady na spracovanie odpadu a ešte aj budú rásť. Od 1. januára sa zavádza mechanické dotrieďovanie odpadu, čo opäť zvýši náklady. Náklady budú rásť, musíme riešiť záväzky voči Európskej únii a otázku skládkovania, teda čo najmenej skládkovať," dodal Božík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy