Oblačno
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Lex atentát: Nové opatrenia čelia kritike a nevyhnú sa zmenám
Zdielať na

Lex atentát: Nové opatrenia čelia kritike a nevyhnú sa zmenám

BRATISLAVA / Doživotnú rentu si nevypýtal pre seba sám Robert Fico. Robert Kaliňák tvrdí, že to bol on, kto navrhol vyplácať predsedom vlád, ktorí vo funkcii vytrvali minimálne desať rokov, do konca života poslanecký plat. Spolu s doživotnou štátnou ochrankou je táto premiérska vymoženosť súčasťou takzvaného lex atentát - teda súboru opatrení, ktoré sú reakciou na streľbu na Roberta Fica. Poslanci dnes o zákone rokovali v druhom čítaní.

Najzásadnejšie veci, ktoré zo zákona vypadnú

Pôvodný návrh, s ktorým prišiel Robert Kaliňák do parlamentu, niesol v sebe viacero sporných ustanovení. Nespokojnosť nevyjadrovala iba opozícia, ale aj verejný ochranca práv, súdna rada či generálny prokurátor. Koaličná väčšina, aj pod vplyvom tohto tlaku, ustúpila. Zo zákona pred druhým čítaním vypadol nový trestný čin nezaplatenia pokuty za priestupok, i hrozba pokuty pre obce, ktoré by nedbali na informácie polície a napriek hrozbám nechali usporiadať na svojom území protestné zhromaždenie. Do tretice dostalo stopku aj ustanovenie, v ktorom videl ombudsman hrozbu porušenia práva na súkromie.

"Obdobne sa vypúšťa celá časť, ktorá riešila povinnosť prevádzkovateľov poskytovať metadáta o identite ľudí, ktorí sa v online priestore vyjadrujú vulgárne. Hovorím zámerne a chcem, aby ste upriamili pozornosť na slovo vulgárne. Pretože tí, ktorí v online priestore šíria výroky, ktoré znamenajú, že naplnili trestný čin, napríklad, že schvaľujú iný trestný čin, ako bolo schvaľovanie atentátu na Roberta Fica, alebo vyzývajú na spáchanie ďalšieho trestného činu, tam bude poskytovať prevádzkovateľ naďalej metadáta o identite páchateľov," povedal spravodajcu návrhu Tibor Gašpar.

Kritika zo strany opozície

Zmeny, nezmeny: opozícia zákon aj tak nepodporí. Oceňujú ústupky, no kriticky sa stále stavajú k skrátenému legislatívnemu konaniu i zamýšľanému obmedzovaniu práva na zhromažďovanie. To má aj po niekoľkých zjemneniach podľa opozície stále také rozmery, že je v rozpore s ústavou i európskou judikatúrou. Obmedzujú sa totiž zhromaždenia v obytných zónach i súčasné konanie dvoch proti demonštrácii.

"Ďalšou vadou tohto celého je, že to nevychádza z akejkoľvek analýzy toho bezpečnostného zlyhania, ktoré sme tu mali. Ja by som sa chcel opýtať, že kde je minister vnútra a keď v tomto celom príbehu figuruje. Oceňujem aktivitu ministra obrany a podpredsedu vlády, ale minister vnútra, ktorý zodpovedá za ochranu ústavných činiteľov, zodpovedá za policajnú prácu, veľkú časť bezpečnostného sektoru sa k tomuto absolútne nevyjadril. A nejaká základná analýza toho, že prečo sa to stalo, aké postupy zlyhali, ako zlyhala spravodajská práca, čo by sa dalo inak robiť v policajnej práci, ochrane ústavných činiteľov. Toto sa nestalo a odpovede dnes absolútne nepoznáme. My máme dnes len politickú rétoriku a potom nesúvisiaci kus legislatívy, ktorý bude prerokovávať Národná rada dnes," vyjadril sa poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Martin Dubéci.

Nezmenené pozície mocenských blokov

Nepriechodná je pre opozíciu naďalej aj renta pre postreleného premiéra. Robert Fico bude mať v septembri šesťdesiatku, a jeho spolu straníci mu k nej pripravujú predčasný darček. Popri klasickom dôchodku ho po odchode z politiky bude čakať aj štátna doživotná renta spolu s ochrankou. Robert Kaliňák tvrdí, že to bol jeho nápad, a pri tejto otázke neuhnú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy