Oblačno
19°
Bratislava
Václav
28.9.2024
ROZHOVOR: Takto včas rozpoznáte prehriatie u domáceho miláčika. Ako mu pomôcť?
Zdielať na

ROZHOVOR: Takto včas rozpoznáte prehriatie u domáceho miláčika. Ako mu pomôcť?

BRATISLAVA / Extrémne letné teploty nespôsobujú problémy iba ľuďom, ale aj zvieratám. Kým my si vieme väčšinou poradiť sami, naši štvornohí miláčikovia sú odkázaní práve na našu pomoc. Veterinári i polícia upozorňujú hlavne na to, aby sme ich nenechávali v rozpálených priestoroch. Môže to byť smrteľne nebezpečné. Celý rozhovor nájdete v článku.

Ohrozenie života

V bratislavskom útulku majú v opatere viac ako 170 zvierat. Väčšinu z nich zachránili aj v týchto horúcich dňoch. "Každý deň v podstate riešime nejaký prípad zvieraťa, ktoré by bez toho, aby sme mu pomohli, bolo naozaj ohrozené na živote, aj kvôli horúčavám," povedala Kristína Devínska zo Slobody Zvierat. Svojim domácim miláčikom by sme mali preto počas letných dní venovať zvýšenú pozornosť. Samozrejmosťou je dostatok vody, nádoba, kde sa môžu ovlažiť, a tiež bezpečný úkryt pred slnkom. "Snažiť sa chodiť na dlhšie prechádzky buď skoro ráno, alebo neskoro večer," dopĺňa Devínka.

Zvýšená pozornosť

Ak teploty vystúpia vysoko, je tiež potrebné vyhnúť sa asfaltovým plochám, ktoré môžu zvieraťu ublížiť. "Môže tam dochádzať k poraneniam, môžu mať pľuzgiere, škaredé popáleniny labiek. Nemajú topánky ako my, takže sa nevedia pred teplotami úplne chrániť," objasnila veterinárka Natália Bujdáková. "Už sme zažili aj popáleniny. Treba sa so zvieraťom schovať do lesa, do prírody, kde je tieň, pod stromy, v blízkosti vody," dodáva Devínska.

CELÝ ROZHOVOR SI POZRITE TU:

​Podozrenie na prehriatie

Ak máte u zvieraťa podozrenie na prehriatie, okamžite kontaktujte veterinára. "Pri prehriatí by sa zviera malo skryť okamžite do tieňa. Skúsiť ochladiť práve prikladaním studeného uteráku, mala by sa dávať voda, ale po maličkých dúškoch," poznamenáva Bujdáková. Počas vysokých horúčav, nie je dobré ani zviera prevážať v aute. Keď tak urobíte, hlavne ho tam nezabudnite. "Je to kovová klietka, kde je za pár minút 40 stupňov a zvieracie organizmy potom rýchlo kolabujú," dodáva Bujdáková.

Právne následky

Prvým príznakom je dehydratácia, následne zvieraťu začnú zlyhávať orgány a cez ukrutné bolesti napokon zomiera. "To zviera tam trpí. Teplota v aute môže vyrásť až do šialených 60 stupňov. Keď vidíte takýto prípad, keď je zabudnuté zviera v aute, treba nájsť majiteľa, volať políciu," hovorí Devínska. A práve polícia na to opakovane upozorňuje. Dôležité je tiež pripomenúť, že ponechanie zvieraťa v aute môže mať dokonca aj trestnoprávne následky. "Za určitých okolností môže byť ponechanie zvieraťa v rozhorúčenom aute riešené ako priestupok, či trestný čin týrania zvierat, za čo v závažnejších prípadoch hrozí jeden až päť rokov za mrežami," skonštatovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky, Zuzana Hrabovská.

Najčítanejšie správy