Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Vdovy po banskej tragédii stále čakajú: Bombová hrozba odložila rozsudok
Zdielať na

Vdovy po banskej tragédii stále čakajú: Bombová hrozba odložila rozsudok

HANDLOVÁ / V auguste 2009 došlo v bani Handlová k najväčšej banskej tragédii v histórii. Pri mohutnom výbuchu zahynulo dvadsať chlapov. Vinníci dodnes neboli potrestaní. Krajský súd v Trenčíne už trikrát vrátil vec na Okresný súd v Prievidzi. Sudca chcel vyhlásiť verdikt v stredu 19. júna. Tesne predtým niekto nahlásil na súde bombu. V piatok 21. júna sa situácia zopakovala.

Bombu na súde neohlásili prvýkrát

Vdovy sa rozsudku nedočkali ani v piatok 21. júna. Pred jeho vyhlásením niekto na súde nahlásil bombu. Takýto istý scenár sa na súde odohral aj v stredu (19.6.). Pár minút pred tým, ako išiel sudca vyhlasovať rozsudok, oznámil neznámy ženský hlas na linke 158 v Banskej Bystrici, že na súde je bomba. V piatok (21.6.) sa situácia zopakovala. Bombu oznámili na tiesňovej linke 112 v Bratislave. Policajti opäť evakuovali všetky budovy súdov na Slovensku.

"Je to divné. Je tam pravdepodobnosť, že to môže súvisieť s týmto prípadom," uviedla jedna z pozostalých. "Je to neuveriteľné, len aby to skončilo, aby sa očistilo meno mojich klientov, pretože oni s tým nemajú nič spoločné," povedal obhajca obžalovaných Peter Filip. Vdovy čakajú na spravodlivosť už takmer pätnásť rokov. Prvý rozsudok padol pred deviatimi rokmi. Sudca troch riadiacich pracovníkov baní uznal za vinných. "Obžalovaní Ladislav Halbavý, Jozef Tatalák a Dalibor Richter sa uznávajú za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia," oznámil pred deviatimi rokmi sudca Okresného súdu v Trenčíne. 

Súd zvažuje aj mimoriadne zníženie trestov

Vymeral im päť, šesť a osem rokov za mrežami, odvolali sa na Krajský súd v Trenčíne. Sudca vyniesol opäť ten istý rozsudok. Scenár sa zopakoval a Krajský súd znovu vec vrátil tomu istému sudcovi. "Malo to byť už dávno rozhodnuté," skonštatovala pozostalá. "Trvá to dlho," uviedol zachránený baník Miroslav Masarik. Čas ale v tomto prípade hrá v prospech obžalovaných. Krajský súd totiž okrem iného v odôvodnení uvádza, že prvostupňový súd by mal zvážiť mimoriadne zníženie trestov okrem iného aj preto, že konanie trvá veľmi dlho.

"To nechápem. Veď keď to raz urobili, mali by dostať ten istý trest," dodal Masarik. To, ako to celé dopadne vie v tejto chvíli iba sudca. Rozsudok je však v tejto chvíli kvôli bombovej hrozbe opäť v nedohľadne. "Odročujem na neurčito," povedal sudca na Okresnom súde v Trenčíne. "Je to nepríjemné, ale prídeme," ukončil Filip.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy