Jasno
21°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Výrub stromov by sa mal zjednodušiť. Návrh Tomáša Tarabu kritizujú aj samosprávy
Zdielať na

Výrub stromov by sa mal zjednodušiť. Návrh Tomáša Tarabu kritizujú aj samosprávy

BRATISLAVA / Výrub stromov, vrátane väčších drevín, by sa mal zjednodušiť. Takýto návrh zákona ministra životného prostredia síce prešiel parlamentom, no prezidentka Zuzana Čaputová ho vetovala. Ku kritike návrhu Tomáša Tarabu sa už pridali aj samosprávy. Podľa nich hrozí, že mestá a obce prídu o zeleň. Navyše, jednoduchší výrub by sa mal týkať aj drevín v chránených oblastiach.

​Kritika nového zákona o výrube drevín prichádza už aj od Združenia miest a obcí Slovenska. Ochranári pritom na problém upozorňovali už pred vetovaním prezidentky. "Mestá a obce prídu o peniaze za náhradnú výsadbu po schválení tohto zákona, neviem, prečo sa ZMOS zobudil až teraz. Ide v celoslovenskom súhrne o desiatky miliónov eur, určite," reagoval náčelník lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč. 

Ochranári: Nový zákon nahrá developerom

Ochranári upozorňujú aj na to, že nový zákon výrazne nahráva developerom a taktiež sa podľa nich stratí kontrola nad výrubom. "To je naša hlavná námietka. Stráca sa občianska kontrola a nebudeme vedieť kto, kedy a kde rúbe," dodal Lukáč. Súhlas na výrub dreviny nebude potrebný na stromy s obvodom kmeňa do 60 centimetrov, doteraz to bolo 40.

"A že medvede sa skrývajú za také drobné stromčeky. To je úplne smiešna výhovorka, ktorá sa vezie na tej medvedej vlne posledný rok," uviedol Lukáč. Podľa vyjadrenia Tarabu z toho bude mať prospech príroda, poľnohospodári, občania, ale aj turizmus. Minister životného prostredia takto argumentoval po predložení návrhu. Tarabov návrh privítali najmä poľnohospodári či vinohradníci, ktorí neraz bojujú so zarastenými vinohradmi.

Novela zákona narazila na prezidentku 

Novela zákona o ochrane prírody však narazila na bývalú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá tento návrh vetovala. Argumentovala tým, že tento návrh pomáha najmä developerom. Podobné výhrady majú voči zákonu aj samosprávy. "Je to jednoznačne cielené na to, aby keď niekto stavia a potrebuje vyrúbať veľké plochy, nemusel mať povolenie, ktoré trvá aj rok," vyjadril sa starosta Michal Drotován. 

Samosprávy sa obávajú toho, že by sa umožnil výrub väčších stromov nielen v záhradách, ale aj v meste, kde je zeleň. Združenie miest a obcí Slovenska preto žiada zmenu. "My nechceme nič menej, nič viac, aby majiteľ tejto zelene konzultoval alebo vedel, že musí realizovať náhradnú výsadbu," povedal predseda združenia miest a obcí SR Jozef Božík. Starosta dodal, že aktuálne určujú oni, že ak niekto vyrúbe strom, musí vysadiť niekde iný ako náhradu. 

Obec si za výrub môže vypýtať aj správny poplatok

Mestá a obce už dnes vydávajú povolenia na výrub drevín aj v záhradách. Obec si môže vypýtať aj správny poplatok. Ministerstvo životného prostredia tak hovorí, že sa samosprávy obávajú toho, že prídu o peniaze. "Stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska dokazuje, že jej vedenie nepochopilo, že cieľom samosprávy nemá byť zdierať ľudí na poplatkoch za manažovanie toho, že sa chcú starať o čistenie náletovej zelene. Naopak, samosprávy by mali pokutovať tých, ktorí systematicky zanedbávajú túto starostlivosť," znelo stanovisko ministerstva životného prostredia.

Združenie miest a obcí Slovenska žiada poslancov, aby zákon v tejto podobe nepodporili.

Súvisiace články