Jasno
19°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Technickým odvetviam chýbajú zamestnanci. Ministerstvo školstva chce preto spájať stredné školy
Zdielať na

Technickým odvetviam chýbajú zamestnanci. Ministerstvo školstva chce preto spájať stredné školy

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva chce spájať stredné školy do väčších celkov, aby mohli efektívnejšie fungovať a lepšie pripraviť mladých ľudí pre trh práce. Najmä technické odvetvia dlhodobo upozorňujú, že im chýbajú kvalifikovaní zamestnanci. Jedným z nich je aj doprava.

​Konkrétny príklad - železnice Slovenskej republiky majú vyše tisíc voľných pracovných miest, ktoré nemožno obsadiť hocikým zo dňa na deň. "Nám chýbajú výpravcovia, návestní majstri, signalisti, ale samozrejme aj elektrotechnické profesie. Či už montér trakčných zariadení alebo tzv. zabezpečováci," povedal námestník generálneho riaditeľa ŽSR Pavol Komarňanský. 

Zdá sa, že štát si situáciu uvedomuje

"Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily ide pocítiť naprieč celým odvetvím. Robíme všetko pre to, aby sme zabezpečili verejnú dopravu. A darí sa nám," uviedol hovorca dopravného podniku Bratislava Jozef Vozár. Zdá sa, že štát si situáciu uvedomuje. svedčia o tom aj slová štátneho tajomníka rezortu hospodárstva.

"Súčasná sieť stredných škôl, ich nastavenia a spôsob fungovania nedokáže zabezpečiť budúce nároky na kvalitu, štruktúru a kompetencie pracovnej sily," vyjadril sa štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Kamil Šaško. To už viacerí politici aj minulosti hovorili, len skutku utekali, čo s tým? Na otázku odpovedal viceprezident AZZZ Rastislav Machunka. "Za posledných 10 rokov sa spravilo veľa, zaviedlo sa duálne vzdelávanie, kde sme proaktívni. Ale nedokázali sme vzhľadom na kompetencie, ktoré majú VÚC, aby to obsahovo naplnili podľa praxe," povedal v relácii Analýzy 24. 

K zlepšeniu situácie by pravdepodobne pomohlo viac podnikových škôl

Samozrejme, nikoho nemožno nútiť, aby išiel študovať to, čo ho nebaví. Podľa Asociácie priemyselných zväzov a dopravy by k zlepšeniu situácie pomohlo aj viac podnikových škôl. "Tých máme na Slovensku 6, ale pokojne by sme vedeli ísť aj do počtu 20 podnikových škôl priamo napojených na konkrétny výrobný závod," objasnil Andrej Lasz, generálny riaditeľ asociácie priemyselných zväzov a dopravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy