Jasno
27°
Bratislava
Beáta
28.6.2024
Dôchodcovia kritizujú 13. dôchodky: Nie je to spravodlivé, tvrdia
Zdielať na

Dôchodcovia kritizujú 13. dôchodky: Nie je to spravodlivé, tvrdia

BRATISLAVA / O 13. dôchodkoch je už definitívne rozhodnuté. Stále sa však ozývajú kritici, že nie všetci dôchodcovia si plnú sumu zaslúžia rovnako. Reč je najmä o tých, ktorí väčšinu života pracovali v zahraničí alebo nepracovali vôbec. Opozícia preto tlačí na to, aby bola táto pomoc adresnejšia. Rozhorčení sú aj samotní dôchodcovia. Koalícia súhlasí a na jeseň už pripravuje zmenu legislatívy.

​"Ja mám odkrútených 42 rokov a dostanem tak ako niekto, kto odrobil len dať rokov. Nie je to spravodlivé," myslí si občanka. S jej slovami súhlasí aj miestny muž. "Nie je to spravodlivé, pretože v živote nerobil, nevie ani, ako vyzerá lopata," povedal. Reč je napríklad aj o situácii, v akej je pán Žigmund, ktorý si na Slovensku odpracoval len 3 roky. A ďalšie 4 roky získal za dobu štúdia a základnú vojenskú službu. Po roku 1989 sa už odsťahoval do Nemecka, kde žil a pracoval.

Už ako dôchodca sa vrátil na Slovensko. Sociálna poisťovňa mu za 7 rokov dôchodkového poistenia získaných na Slovensku vypláca starobný dôchodok 95 eur. Ďalších 1 500 dostáva z Nemecka. "To sú desaťtisíce ľudí, ktorí takto na Slovensku sú. Majú možno dôchodok z Rakúska, možno majú nemecký dôchodok vo výške 2-tisíc eur. No a ten zlý vtip je potom v tom, že každý, kto poberá čo len jedno euro zo sociálnej poisťovne, dostane tú plnú sumu 13. dôchodku - 606 eur," povedal bývalý minister práce Jozef Mihál. 

Minister práce: Takéto rozdelenie dôchodkov je správne

"Takéto nastavenie 13. dôchodkov je spravodlivé a správne. A seniori, ako aj ďalší poberatelia dôchodkov, sa už môžu na 13. dôchodok tešiť v tomto roku pred Vianocami," odpovedal minister práce Erik Tomáš (HLAS-SD). "Som presvedčená, že je to absolútne spravodlivé. Náš dôchodkový systém je aj solidárny. Určite som za to, aby sa vyplácali rovnako a plošne," vyjadrila sa poslankyňa Dagmar Kramplová. 

Vládu ale vyzývajú k zmene aj dôchodcovia. "Mali by dostávať menej ako my, ktorí sme pracovali. Nech to vláda ešte prehodnotí," povedala žena. "Je to nesociálne v tom, že sa pridalo viacej tým bohatším a menej chudobným," uviedol Marián Viskupič (SaS) v relácii Analýzy 24. "Komu má štát pomáhať v prípade inflácie, ak nie tým, ktorí sú odkázaní iba na príjem z dôchodku. Dúfam, že nikoho to nenapadne niekedy zrušiť," povedal v relácii Analýzy 24 Ján Blcháš (HLAS-SD). 

Smer pripúšťa zmeny v legislatívu

Zmeny v legislatíve ale koaličný Smer pripúšťa. A to už v jeseni. Aby sa to istej miery zohľadňovali napríklad odrobené roky. "Ľudia, ktorí síce majú minimálny dôchodok, ale robili možno len na dohody alebo na nejaký čiastočný pracovný úväzok, mali iným spôsobom riešený trinásty dôchodok ako tí, ktorí si poctivo odrobili všetky roky v plnom pracovnom úväzku. Mám informáciu, že ministerstvo na tom pracuje," vysvetlil poslanec NR SR Ján Richter (HLAS-SD). 

Štát si na to bude musieť požičať. Už teraz je podľa Jozefa Mihála deficit sociálnej poisťovne na úrovni viac ako jedna miliarda eur ročne. S balíkom na trináste dôchodky je to o 800 miliónov eur viac. Zmeny sa ale dotkli poberateľov predčasných dôchodkov, ktorí boli na tom najlepšie. "Dostanú trinásty dôchodok o 30 eur vyšší ako poberatelia starobných dôchodkov, čo nám už hlava neberie. A ak to takto zostane, tak na budúci rok ten rozdiel v prospech predčasných dôchodcov bude skoro sto eur," objasnil Mihál. 

Nepomer medzi trinástym dôchodkom je podľa ministra práce vyriešený

Toto už ale rezort práce zmenil. "Nepomer medzi trinástym predčasným a trinástym riadnym dôchodkom je odstránený. Do zákona sme zaviedli strop, že žiadny druh trinásteho dôchodku nemôže byť vyšší ako suma trinásteho starobného dôchodku," ozrejmil Tomáš. 

"To záujem nie je. Záujem je tu ten, aby bola dodržaná základná litera prístupu k dôchodcom. To znamená solidarita, ale aj zásluhovosť," povedal Richter. 

Súvisiace články