Jasno
20°
Bratislava
Oliver
7.7.2024
Európsky migračný pakt: Budeme platiť 20-tisíc eur za každého neprijatého migranta?
Zdielať na

Európsky migračný pakt: Budeme platiť 20-tisíc eur za každého neprijatého migranta?

BRATISLAVA / Budeme platiť 20-tisíc eur za každého neprijatého migranta? Ministri krajín Európskej únie nedávno schválili rozsiahly migračný pakt. Obsahuje desať bodov, no najdôležitejší je princíp flexibilnej solidarity. Za každého neprijatého utečenca by sme preto mali inej krajine zaplatiť 20-tisíc eur. Je tu ešte tretia možnosť, pomáhať sa dá aj materiálne, ale to už je na dohode s konkrétnymi štátmi. Minister financií očakáva, že Slovensko dostane na starosť 30-tisíc ľudí. Vláda vopred avizovala, že radšej bude platiť. To znamená, že by sme iným krajinám poslali dokopy 6 miliónov eur.

​Trvalo to síce roky, no v únii sa väčšina konečna dohodla. Problém je iba ten, že mnohí nesúhlasia. Ohradila sa celá V4. Južný sused dokonca avizuje ignorovanie schváleného paktu, za čo hrozia mastné pokuty. "Maďarský ľud sa v plebiscite vyjadril, že ilegálni migranti nemôžu vstúpiť do Maďarska. Maďarsko nie je ochotné uplatňovať žiadny mechanizmus prerozdeľovania či kvóty," uviedol vo svojom stanovisku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjárto.

Slovensko bude rozhodnutie rešpektovať

Slovensko až tak ďaleko nepôjde, rozhodnutie bude rešpektovať. Ministri si však na európskej úrovni chcú vynútiť zmenu. "Toto nie je spôsob, ako sa dá vyriešiť nelegálna migrácia. Slovenská republika je pripravená otvoriť tieto témy práve tam, kde si myslíme, že to nie je dobre nastavené," vyhlásil minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár. "Ja verím, že aj nový európsky parlament, ktorý vznikne po voľbách, sa touto témou bude zaoberať. My ako vláda principiálne s týmto migračným paktom nesúhlasíme," uviedol minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok.

Neexistuje strop

Prekáža im hlavne to, že neexistuje strop na prípadné platby. Teda, ak príde ďalšia veľká migračná kríza, z rozpočtu nám utečie oveľa viac ako avizovaných šesť miliónov. Podpredseda europarlamentu kabinetu odkazuje - nesúhlasím ani ja, no únia sa inšpirovala vašim nápadom.

"Tento koncept povinne flexibilnej solidarity vymyslela a na európsku úroveň priniesla a presadila vláda Roberta Fica v roku 2016 počas predsedníctva," priblížil Martin Hojsík, podpredseda Európskeho parlamentu. "Flexibilná solidarita, ako ju navrhoval Robert Fico, je úplne iná, ako vidíme v tomto nariadení," doplnil minister financií SR Ladislav Kamenický. "V istom zmysle je to to, čo Slovensko žiadalo od začiatku migračnej krízy," zhodnotil Radovan Geist. vydavateľ portálu Euractiv.sk.

Okrem mediálne chytľavých platieb za migranta má balík ďalších deväť bodov. Tie sa týkajú hlavne zlepšenia logistiky pri možných problémoch. "Musíme s inými krajinami Európskej únie čiastočne harmonizovať pravidlá pre poskytovanie azylu alebo podmienky, za ktorých sú žiadatelia o azyl v našej krajine," vysvetlil Geist. Na to, aby sme dostali opatrenia do našich zákonov, máme dva roky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy