Polojasno
19°
Bratislava
Patrik, Patrícia
6.7.2024
Školám robia problémy ospravedlnenky od rodičov. Ministerstvo zmeny nechystá
Zdielať na

Školám robia problémy ospravedlnenky od rodičov. Ministerstvo zmeny nechystá

BRATISLAVA / Pandémia definitívne zmenila aj pravidlá ospravedlňovania žiakov v škole. Dnes už rodič síce nemôže ospravedlňovať dieťa na päť po sebe nasledujúcich dní koľkokrát v roku chce, keďže pravidlá sa sprísnili, no podľa niektorých sú tieto pravidlá stále príliš benevolentné. Riaditelia niektorých škôl by privítali návrat k pravidlám spred pandémie.

Správa, že kým v roku 2017 bolo na žiaka 49 ospravedlnených hodín, a po pandémii viac než dvojnásobok, bola alarmujúca. "My sme upozorňovali z toho dôvodu, že začala taká celospoločenská debata o tom, že nám deti nechodia do školy, že to robí problémy a nie každá rodina dokáže tie deti doučiť," vysvetlila hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

Preto sa ministerstvo rozhodlo zaviesť limit. Dieťa môže rodič naďalej ospravedlniť pre chorobu na päť po sebe nasledujúcich dní bez pečiatky lekára, no na maximálne desať dní v mesiaci. Škola súčasne dostáva právo skontrolovať to a žiadať o preukázanie choroby. Školy pritom žiadali desaťdňový limit nie na mesiac, ale na päť mesiacov. "Je potrebná regulácia, pretože to vyzerá tak, že akoby až 50 percent zo školského roka mohol ospravedlniť rodič," dodala inšpektorka.

Problém počas celého roka

Kým v niektorých regiónoch sú riaditelia spokojní, pretože rodičia sa snažia ospravedlniť dieťa iba v tomto období pre lacnejšie dovolenky, inde je to problém kontinuálne počas celého roka.

"Za minulý školský rok žiaci v priemere vymeškali 170 hodín. Za tento školský rok to už je 190 hodín na žiaka," priznal riaditeľ ZŠ v Lomničke Miroslav Zelina. Systém ospravedlnenia, ktorý funguje od 1. júna ešte vyhodnotený nie je. Žiak, ktorý donesie ospravedlnenku, nie je vždy chorý, ale väčšinou ostáva doma, lebo musí pomáhať.

Riaditeľ je presvedčený o tom, že systém je nastavený nesprávne. Podľa neho fungovali pravidlá, ktoré platili pred covidom. "Rodič mohol ospravedlniť maximálne päť dní do roka," hovorí Zelina.

Zmeny v pláne nie sú

Ministerstvo zmeny zatiaľ neplánuje. "Momentálne ide o finálne rozhodnutie, ktoré vzišlo na základe podnetov z praxe. Zámerom je vytvorenie podmienok pre školy, aby mohli v jednotlivých prípadoch predchádzať k neopodstatnenému sa ospravedlňovaniu bez lekárskeho potvrdenia a zároveň nedochádzalo k nadmernému administratívnemu zaťažovaniu detských lekárov," uviedla Dagmar Al-Khaldi Mičeková, hovorkyňa ministerstva školstva.

Hlavná školská inšpektorka rodičom odkazuje, že k tomu, aby sme mali vzdelané deti, potrebujeme nájsť cestu, aby sa vzdelanie k nim dostalo a jediná najefektívnejšia cesta je prítomnosť v škole.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy