Jasno
24°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Policajti kritizujú zlé vybavenie a nízke platy. Zbor môže prísť o ďalších príslušníkov
Zdielať na

Policajti kritizujú zlé vybavenie a nízke platy. Zbor môže prísť o ďalších príslušníkov

BRATISLAVA / "Pracujeme v plesnivých budovách, na starých počítačoch, pri rozbitých stoloch a za zlých finančných podmienok. Napriek vášmu slovu chlapa sa nič nezmenilo." Toto sú slová policajných odborárov adresované ministrovi vnútra. Hrozia, že ak sa nič nezmení, do konca roka odídu z policajného zboru tisícky mužov a žien. Žiadajú systémové zmeny. Zbor má najmenej príslušníkov vo svojej histórii a akékoľvek zvyšovanie platov narazí na chystané štátne šetrenie. Matúš Šutaj Eštok odkazuje, že na zlepšení situácie pracuje. Kritika odborov však nesmeruje len k súčasnej vládnej koalícii, ale aj tej predošlej a tiež k bývalému vedeniu polície.

Policajti si ruky ozdobili čiernymi páskami a stuhami, na autách obviazali spätné zrkadlá. Podľa odborov s tým prezídium nesúhlasilo, nám sa k tomu však nevyjadrilo. "Doslovne nezakázalo, ale nariadilo kontroly na dodržiavanie strojenosti policajtov, tak uvidíme, aký dosah to bude mať," priblížil Pavol Paračka, predseda Odborového zväzu Polície SR. "Priaznivé sociálne a pracovné podmienky policajtov sú prioritou vedenia polície. Intenzívne pracuje na ich zlepšení a podporuje všetkých policajtov," uviedol Roman Hájek, hovorca Prezídia Policajného zboru SR.

Adresátom tichého protestu je ministerstvo vnútra

Jeho šéf tvrdí, že situáciu zdedil po bývalých vládach. "Mne nikto nemusí písať ani otvorené listy, ani si dávať čierne stužky, ja o tých problémoch policajtov viem a spolu s vedením polície, pánom Solákom, viceprezidentami, tieto problémy dennodenne riešime. A to je mravenčia robota, ktorú ani nie je vidno," vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Argumentuje 500-eurovými príspevkami, plánovanými motivačnými odmenami či rekonštrukciou oddelení. Na informačné technológie dá rezort 300 miliónov, no podľa odborov je to všetko jednorazové. Za základ považujú schválenie už vypracovaného materiálu, ktorý by o 200 eur posilnil rizikové aj ubytovacie príplatky. Ďalšie zmeny si vyžadujú zmeny aj v zákone. "My potrebujeme systémové riešenia tak, aby boli dlhodobo udržateľné," zdôraznil Paračka.

Minister plánuje koncom týždňa o zvýšení platov diskutovať s rezortom financií

Na tomto stretnutí sa pravdepodobne ukáže koľko peňazí z budúcoročného o miliardu a pol okresaného rozpočtu dostane. Už teraz je však jasné, že v čase masívnej konsolidácie sa prostriedky budú hľadať ťažko. "Ochota by aj bola, no nie sú peniaze. To aj vy môžete byť ochotná, že niekomu niečo dáte, no keď nemáte v peňaženke, tak je problém. My sa budeme musieť baviť o realistických veciach a to bude aj predmetom týchto rokovaní," vyhlásil minister financií Ladislav Kamenický. "Navrhujeme zvolanie mimoriadneho branno-bezpečnostného výboru, kde by sme si predvolali ministra vnútra, policajného prezidenta a predstaviteľov policajných odborov, aby sme o tejto situácii mohli diskutovať, konečne otvorene," uviedol Juraj Krúpa. poslanec NR SR.

Podľa zástupcov policajtov je situácia zúfalá

Už teraz bežne dochádza k zlučovaniu oddelení. Za 13 rokov klesol počet mužov a žien v uniforme o dve tisícky. A od tohto januára prišli o ďalších 200 kolegov. "Policajný zbor má aktuálne o 2 799 policajtov menej ako je plánovaný stav pre tento rok," informoval Neumann. "Dovolím si ešte jeden citát. Pán prezident povedal, že Slovensko potrebuje liek hneď teraz a dá sa to povedať aj - Polícia potrebuje liek hneď teraz," doplnil Paračka. Odborári očakávajú, že ak sa nič nezmení, do konca roka podá výpoveď 2 500 policajtov.

Súvisiace články