Zatiahnuté
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Aj vás ešte známkovali za spev? Takto sa vysvedčenia menili v čase
Zdielať na

Aj vás ešte známkovali za spev? Takto sa vysvedčenia menili v čase

BRATISLAVA / Viete, čo znamená prírodozpyt či merba? Aj to boli kedysi predmety známkované na vysvedčení. A aj samotné vysvedčenia nevyzerali vždy tak, ako dnes. Pozrite sa, ako sa menili v čase a čo všetko sa z nich dalo vyčítať.

​Aké je to, keď sa doma čaká na vaše vysvedčenie. Tento pocit poznajú celé generácie, zažili ho naši prarodičia, rodičia, my aj naše deti. Pri listovaní vysvedčení ale zistíte, že sa z nich dá odčítať oveľa viac. V rodine nášho kolegu sa takto číta zo starých rodinných vysvedčení. "To najstaršie má 115 rokov a najmladšie 100 rokov. Bolo tu hodnotenie v prírodopise ale aj v prírodozpyte," povedal reportér TV JOJ Juraj Hajdin. 

Vysvedčenia nemali vždy štandardizovanú podobu

Slovenčina sa hodnotila samostatne v čítaní, v mluvnici a v pravopise a aj v slohu. Ešte staršie vysvedčenie majú v múzeum školstva a pedagogiky. "V našom fonde máme vysvedčenie z roku 1840," uviedla riaditeľka Múzea a pedagogiky v Bratislave Martina Kočí. Do roku 1968 nemali podľa riaditeľky vysvedčenia štandardizovanú podobu. "Žiakom sa vydávali len vtedy, keď prestupovali na inú školu," dodala. 

Vysvedčenia z obdobia prvej Československej republiky už mali svoju štandardizovanú podobu. "Hodnotila sa aj pilnosť a zovňajšok písomných prác," objasnila Kočí. Známkoval sa ale aj spev. Siedmak z Beluše narodený pred 123 rokmi vynikal nielen v náboženstve, slovenčine, češtine, latinčine a francúzštine, ale aj filozofickej propedeutike a ešte aj nemčine.

Čo je to ten prírodozpyt?

"Napríklad predmet prírodozpyt, ktorý predstavoval kombináciu fyziky a chémie," vysvetlila riaditeľka múzea. Podľa aktuálnej doby pribúdali či ubúdali predmety. "Za prvej republiky pribudol predmet ručné práce, chlapčenské a dievčenské. Po roku 1945 pribudol ruský jazyk, v obdobiach predtým bola nemčina a zmizlo náboženstvo," Formuláre vysvedčení sa nie vždy stihli hneď prispôsobiť novému štátnemu zriadeniu.

V mnohých rodinách platí, že jednoduchšie nájdete vysvedčenie svojej prababky ako svojej mami či otca. "Mojim deťom neukážem svoje vysvedčenie, kým budú chodiť do školy," povedal reportér Juraj Hajdin. Čo ale mali žiaci spred 100 rokov s tými súčasnými spoločné je radosť z toho, že vysvedčenie znamená aj začiatok prázdnin a posledné zazvonenie v škole.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy