Jasno
23°
Bratislava
Pavol, Peter, Petra
29.6.2024
Slovensko bude pokračovať v dobudovaní letiska Sliač vo vlastnej réžii
Zdielať na

Slovensko bude pokračovať v dobudovaní letiska Sliač vo vlastnej réžii

BRATISLAVA / V dobudovaní infraštruktúry letiska Sliač bude Slovensko pokračovať vo vlastnej réžii. Dohodol sa na tom štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) Martin Vojtašovič so zástupcami NSPA (NATO Support and Procurement Agency) v Luxemburgu. Projekt mešká, pričom je nutný pre príchod stíhačiek F-16, ktoré si Slovensko objednalo. Pôvodne sa malo letisko na stíhačky pripraviť cez projekt agentúry NATO NSPA. Podľa ministra obrany Roberta Kaliňáka bola výstavba v nedohľadne a rekonštrukcia vo vlastnej réžii by mala byť rýchlejšia, a to v horizonte troch rokov. Dovtedy musia stíhačky umiestniť inde.

"Bolo to veľmi korektné a priame rokovanie. NSPA chápe náš postoj, že musíme letisko Sliač dobudovať čo najskôr. Teraz je na nás, aby sme na národnej úrovni urýchlili procesy a mali rekonštrukciu plne pod kontrolou," hovorí Vojtašovič.

Prvé stíhačky už o mesiac

Ministerstvo potrebuje letisko zrekonštruovať z dôvodu blížiaceho sa príletu stíhačiek F-16. Prvé dve stíhačky z USA priletia na Slovensko už o mesiac. Dočasne budú umiestnené na letisku v Kuchyni.

Rekonštrukciu letiska Sliač odsúhlasila vláda ešte v roku 2019 za ministra Petra Gajdoša (SNS). Jeho nástupca Jaroslav Naď (vtedy OĽANO, dnes Demokrati) v apríli 2023 informoval, že z 33 projektov realizujú 11 cez agentúru NSPA, sedem cez ďalšie programy NATO a prebieha aj 15 národných projektov. Už vtedy pripustil, že nie všetky projekty budú dokončené v čase dodania stíhačiek. Svojich predchodcov kritizoval za nepripravenosť projektu.

Súvisiace články