Polojasno
24°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Petra Pellegriniho čaká prvá oficiálna zahraničná návšteva. Kam povedú jeho kroky?
Zdielať na

Petra Pellegriniho čaká prvá oficiálna zahraničná návšteva. Kam povedú jeho kroky?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Na oficiálnu návštevu Českej republiky vycestuje prezident SR Peter Pellegrini v stredu (26.6.). V hlavnom meste sa tam stretne s českými najvyššími ústavnými činiteľmi.

Vo štvrtok a v piatok (27. - 28. 6.) zastúpi hlava štátu Slovensko na pracovnom stretnutí členov Európskej rady v Bruseli. Čakajú ho takisto rokovania s predstaviteľmi Európskej únie. Stretne sa aj s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. "Tento týždeň ma čaká prvá oficiálna zahraničná návšteva, ktorá podľa tradície smeruje do Českej republiky. Hneď potom sa presuniem do Bruselu na samit Európskej rady a ďalšie bilaterálne stretnutia," uviedol Pellegrini na sociálnej sieti.

Na Pražskom hrade privíta v stredu slovenského prezidenta jeho zahraničný náprotivok Petr Pavel. V programe má aj rokovania s podpredsedom Senátu, hornej komory českého parlamentu, Jiřím Drahošom a predsedníčkou Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markétou Pekarovou Adamovou. Rovnako sa stretne s českým premiérom Petrom Fialom. V rámci návštevy si takisto pripomenie obete tragickej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity pri pamätníku na Námestí J. Palacha.

V stredu večer sa prezident stretne v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Vo štvrtok má v pláne stretnutie s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolovou. V piatok bude Pellegrini rokovať s generálnym tajomníkom NATO Stoltenbergom. Zúčastní sa aj na pracovných stretnutiach Európskej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy