Polojasno
19°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Slovenskí potravinári budú zrejme musieť zdražovať. Ministerstvo plánuje pomôcť
Zdielať na

Slovenskí potravinári budú zrejme musieť zdražovať. Ministerstvo plánuje pomôcť

BRATISLAVA / Odvodová úľava pre slovenských potravinárov sa o pár dní skončí. Od júla tak po rozhodnutí Európskej komisie prídu o jedinú významnú pomoc, na ktorú mali nárok. Hovoria, že ak im nepomôže štát, stratia konkurencieschopnosť. A to sa môže prejaviť aj na cenách výrobkov.

Pripomeňme, že ide o rozhodnutie Európskej komisie, ktoré potravinári rešpektujú, no apelujú na národnú pomoc pre potravinárske odvetvie. Ministerstvo pôdohospodárstva reaguje s tým, že plánuje schému pomoci pre tento sektor.

Takáč: Chceme sa inšpirovať

Marián Šolty z Levických mliekarní tvrdí, že ak štát pomáha rôznym zahraničným firmám, ktoré už na Slovensku fungujú, alebo ešte iba chcú podnikať, tak by mal pomáhať aj vlastným potravinárom. "Je úplne protichodné proti tejto krajine, že na podporu produkcie potravín pre našich vlastných ľudí my tu musíme stáť a nebodaj prosiť - urobte zákonné úpravy také, aby neboli proti nám," dodal. 

Minister Richard Takáč hovorí, že pre ich vládu je celý agrosektor v popredí záujmu. Schémy pomoci sú však podľa neho zložité procesy a preto sa snažia oprieť aj o iné členské štáty EU, ktoré to už majú schválené. "Chceme sa tam inšpirovať a tým pádom to máme jednoduchšie, že vieme argumentovať únii - aha, sused to už má, tu mu to funguje, chceme to ja my," povedal Takáč. 

Podiel niektorých potravín medziročne klesol 

Aktuálny pravidelný prieskum ukázal, že podiel vystavených slovenských potravín v našich obchodoch medziročne klesol o pol percenta na úroveň 41,2. Zo slovenských výrobkov boli najviac vystavené mlieko, vody a minerálky, víno, pivo či mliečne a mäsové výrobky. Naopak, najmenej zastúpené boli nečokoládové cukrovinky, oleje a konzervované produkty. Ponuka závisí aj od typu obchodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy