Oblačno
13°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
V známom kaštieli začína rekonštrukcia. Práce odštartujú už v najbližších dňoch
Zdielať na

V známom kaštieli začína rekonštrukcia. Práce odštartujú už v najbližších dňoch

RUSOVCE / Schátraný kaštieľ v bratislavských Rusovciach začínajú rekonštruovať. Obnovu národnej kultúrnej pamiatky by mali dokončiť do konca roka 2029. Uviedol to vedúci úradu vlády Juraj Gedra. Zhotovitelia by si stavbu mali podľa neho prebrať už v najbližších dňoch. Vysúťažená suma sa vyšplhala na 105 miliónov eur. Práce na kaštieli roky stáli, neskôr sa preťahovala aj verejná súťaž. Zásadnej obnovy sa dočká nie len kaštieľ, ale aj okolitý park. Areál by mal slúžiť na reprezentačné účely štátu a aj pre verejnosť. Na práce budú dohliadať pamiatkári, podľa ktorých pätinu rozpočtu pohltí reštaurovanie zdevastovaných vnútorných priestorov.

V utorok (25. 6.) slávnostne spustili rekonštrukciu vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD), vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra a zástupcovia zhotoviteľa. Objekt bude slúžiť na reprezentatívne účely aj verejnosti.

"Konečne po 22 rokoch, odkedy sa rozpráva o rekonštrukcii kaštieľa v Rusovciach a po posledných piatich rokoch, kedy prebiehalo verejné obstarávanie, sme konečne v cieli a zároveň aj na začiatku," skonštatoval Gedra. Poďakoval všetkým, vrátane bývalej vlády, ktorí priložili ruku k dielu.

Problémy s finančnými prostriedkami

Okrem procesných vecí, týkajúcich sa verejného obstarávania, označil za najnáročnejšiu vec získať na projekt finančné prostriedky. "Na začiatku tohto projektu bola očakávaná suma tejto rekonštrukcie okolo 85 000 000 eur, výsledná suma verejného obstarávania bola 105 000 000 eur," poukázal.

"Chceme, aby vznikla ďalšia dominanta, ktorá nebude slúžiť len Bratislavčanom, ale bude pýchou Bratislavy, bude sa pri nej môcť zastaviť každý, kto príde navštíviť Bratislavu spolu s parkom, ktorý tomu prináleží," vyhlásil vicepremiér.

Kaštieľ je v správe Úradu vlády

Zámer obnovy schválila vláda v lete 2012. Verejné obstarávanie na samotnú rekonštrukciu kaštieľa vyhlásili už v polovici decembra 2019, proces brzdilo viacero konaní o námietkach v priebehu jednotlivých etáp súťaže. Na začiatku júna Úrad pre verejné obstarávanie ukončil konanie k opakovaným námietkam, týkajúcim sa vyhodnotenia súťaže a určenia víťaznej ponuky. Námietky zamietol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy