Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Pivo, alebo inak povedané, obľúbený nápoj Slovákov: Naozaj chutí viac cez leto?
Zdielať na

Pivo, alebo inak povedané, obľúbený nápoj Slovákov: Naozaj chutí viac cez leto?

BRATISLAVA / Vedeli ste, že Slováci v priemere vypijú za rok 83 litrov alkoholických nápojov? Z toho až 70 percent tvorí pivo. Tieto čísla nezastavil ani 6-percentný nárast cien. V každom prípade však kombinácia alkohol - leto nie je vôbec ideálna.

Alkohol chutí ľuďom viac počas leta

Na Gemeri ceny alkoholu nestúpajú, krčmári si tu chcú udržať svojich zákazníkov počas celého roka. "Nezvýšili sme. Ako bolo v zime, tak je aj v lete," potvrdila majiteľka krčmy Lenka Krištófová. Ceny si pochvaľujú aj miestni štamgasti. Viac im ale určite chutí alkohol počas leta, nebolí hrdlo či zuby. Viac sa toho počas teplých mesiacov vypije aj v mestách. A to neplatí iba o známych baroch.

​Milan vlastní podnik na bratislavskom sídlisku - zákazníci väčšinou chodia na kávu, no aj on v lete registruje vyšší záujem o silnejšie nápoje. "Prídu na večer po práci. Nejaký relax, prípadne pivko. Nie je to v nejakej veľkej miere, ale je to celkom obľúbené," skonštatoval majiteľ kaviarne s barom Milan Furička. Okolo tejto témy sa vždy šírilo veľa mýtov. My vám teraz ukážeme jednoduchú, no zároveň správnu rovnicu.

Čo robiť, ak to niekto preženie s alkoholom?

Rovnaké množstvo alkoholu máte v jednom malom dvanástkovom pive, v deci a pol vína, no a takisto aj v jednom panáku tvrdého. Podľa lekára vám uškodia všetky tri možnosti, no keď už silou-mocou chcete piť, najlepšie sú nápoje s najnižšou koncentráciou látky. "Pokiaľ vypijeme pol deci tvrdého, tak dostaneme do tela iba pol deci etanolu s malým množstvom vody. A pokiaľ vypijeme pivo, tak dostaneme s rovnakým množstvom alkoholu navyše aj pol litra tekutiny, ktorá nás chráni pred odvodnením," uviedol Ľubomír Straka, lekár, súdny znalec. 

Netreba zabúdať, že všetky neblahé účinky alkoholu sa v lete ešte násobia. Zabiť vás môže dehydratácia aj utopenie. Najčastejšie sanitky riešia rozbité hlavy či kolapsy. Ak to niekto preženie a odpadne, nezabudnite - otočte ho na bok a volajte záchranku. Samozrejme, najlepšie je piť tak, aby v nemocnici nikto neskončil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy