Oblačno
12°
Bratislava
Michal, Michaela
29.9.2024
Auto budete umývať zbytočne. Saharský prach vás neušetrí ani v najbližších dňoch
Zdielať na

Auto budete umývať zbytočne. Saharský prach vás neušetrí ani v najbližších dňoch

BRATISLAVA / Saharská posýpka pokryla okrem prímorských destinácií aj značnú časť Slovenska. Najväčšiu radosť z nej, v úvodzovkách, majú motoristi. Samozrejme, tí nemali na výber a museli zájsť do umyvární - tie v týchto dňoch praskajú doslova vo švíkoch. Jedna z bratislavských auto-umyvární zaznamenala nárast klientov o 30 až 40 percent.

Žltý prach už veľmi dobre poznáme. Slovensko zasypal opäť počas víkendu. Saharský piesok potrápil a ešte potrápi tisícky vodičov. Z áut by ste ho však mali špeciálne odstrániť. Je síce jemný, no neodporúča sa ho zotierať z auta za sucha - ale s vodou, aby nepoškriabal lak. A v najlepšom prípade zveriť auto do rúk odborníkov.

Ako najlepšie umyť svoje auto a čo určite nepoužívať? 

"Nemáte tam riziko vodného kameňa alebo v prípade nejakej silnejšej chémie, ktorá sa používa na samoobslužných umyvárkach, pretože sa s tým musia popasovať samé bez pomoc a sem-tam to môže spôsobiť aj škodu na laku," vysvetlil Patrik Šušota z autoumyvárne. Podľa neho je ideálne nepoužívať hubky, ktoré sú na pumpách. Sú vhodné totiž maximálne na kolesá. "Najlepšia možnosť je mikrovláknová rukavica," objasnil Šušota. Nie je dobré používať aj náhradu typu kefy. 

Na čistejší vzduch si budeme musieť počkať

Hlavnou zložkou tohto piesku je kremík a kyslík, čo predstavuje obyčajný piesok. V malej miere vyskytuje napríklad aj železo, draslík a iné minerály. Púštny prach má byť na Slovensku prítomný ešte nejaký čas. Meteorológ Daniel Cibula tvrdí, že na čistejší vzduch si budeme musieť ešte počkať. "V tomto týždni tiež zaznamenáme čiastočky saharského prachu, napríklad v stredu alebo vo štvrtok. Ale určite v nižších koncentráciách, takže nemusíme sa až tak báť, že by nám to ušpinilo tak tie autá," skonštatoval. 

Väčšie čiastočky piesku k nám zavítajú počas víkendu, kedy to prúdenie bude južné a vzduch bude pôvodom až tropický. "Nie je to žiadna nezvyčajná vec. Saharský prach sa vyskytuje nad našim územím podľa jednej štúdie v jednom dni zo 6. Nie je v takej koncentrácii, ako sme ho zaznamenali v predošlé dni," objasnil Cibula. V posledných desaťročiach sa prúdenie od juhu zvýrazňuje. Preto sú prílevy saharského piesku na slovenskú častejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy